Wysłany: 2010-08-26, 11:04 Mam problem z identyfikacją motyla dziennego
Witam, znalazłam poniższego motyla na drodze. był już zdechły, ale bardzo ciekawi mnie jaki to motyl, ponieważ nie mogę go znaleźć. Do żadnego bielinka z książki mi nie pasuje, bo ma żółtą plamkę na spodnich skrzydłach. pewnie to i tak bielinek, ale nie mam takiego w książce. dzięki za pomoc!
Bez_tytułu_1.jpg Współrzędne geograficzne: Grudziądz Szerokość: 53.456729 Długość: 18.7386417 Kod UTM:
Bielinek, ale nie z rodzaju Pieris - Colias hyale.
Paweł Walkiewicz
Zainteresowanie grupą: Lepidoptera
Wysłany: 2010-08-26, 12:29 Re: Mam problem z identyfikacją motyla dziennego
dostojka latonia napisał/a:
ale nie mam takiego w książce.
Na stronie lepidoptera.pl znajdziesz listę wszystkich gatunków motyli dziennych wystepujących w Polsce. To tylko 164 gatunki i nie trudno będzie Ci zidentyfikować motyla chociaż do rodzaju.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2010-08-26, 18:20
Cytat:
A może to nie bielinek a należąca do pazi jakaś odmiana niepylaka mnemozyny ?
Jankar, chyba wiesz, że Internet (w tym i tą stronę) może przeczytać każdy, i to nie tylko z Polski, a piszesz takie zdumiewające rzeczy, że aż się wierzyć nie chce. Czasem się można pomylić (też mi się to zdarza), ale żeby szlaczkonia z niepylakiem??
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum