Zainteresowanie grupą: wszystkie motyle
Wysłany: 2006-09-02, 12:59 piórolotek śnieżynka?
Dokładnie 19 sierpnia widziałam kilka razy wśród pokrzyw dziwnego owada, niezbyt dużego, śnieżnobiałego z 2 lub trzema parami skrzydeł przypominającymi piórko ptaka
potem na stronie www.lepidoptera.bai.pl przeglądałam index motyli i moją uwagę przykuła nazwa Piórolotek Śnieżynka i byłam przekonana że owad którego zobaczyłam to właśnie piórolotek, ale zgodnie i informacjami podanymi na stronie imago tego motyla/ćmy można zobaczyć tylko do końca lipca, a w dodatku na podkarpaciu już go nie ma
tak więc pytam: czy ktoś wie czy to mógł być ten motyl? a może istnieje owad łudząco przypominający piórolotka?
Moim zdaniem to był piórolotek. To pospolity motyl, spotykany w całej Polsce, a przy odpowiednich warunkach pogodowych - a takie były w tym roku - daje drugie pokolenie spotykane nawet do września.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum