Strona Główna Motyle.info - Portal Lepidopterologiczny
Fascynacja - Wiedza - Ochrona

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaka to gąsienica?
Autor Wiadomość
Asia i motyle 

Zainteresowanie grupą: motyle dzienne i nocne
Wysłany: 2010-09-19, 20:40   Jaka to gąsienica?

Na podwórku znalazłam 3 gąsienice :P, jedna jest mała druga jest średnia a trzecia największa tyle że są takie same :)
Widziałam na tym forum właśnie te gąsienice ale nie mam czasu szukać znowu : (opis:
o tyle wiem że to jest ćma i jest nawet spora :Pi ładna :Pi że o tej porze to tylko na wystawe :Pbo i tak nie przeżyją itt.
Ale czy jak są trzy to gdy wylęgną się zimą to mogą w tym czasie złożyć jeszcze jaja bo jest ich trzy i może być że to będzie któryś z nich samiec i samica ? dobra ale teraz do rzeczy: wielkość największej 2 i pół cm, ma na /odwłoku/ i główce dłuższe kłaczki, ma włoski, jest czarna ale te małe to bardziej szarawe, po bokach i na górze ma 2 białe paski i co 2 mm tego paska jest pomarańczowa kropeczka :P o i znalazłam je na piwoni i ją właśnie teraz jedzą :P zależy mi na celach wystawowych XD
błagam o odpowiedź ;)
Asia

[ Dodano: 2010-09-19, 20:42 ]
no małe są też czarne tylko troszke jaśniejsze :razz:
jedzą jak nakręcone a ta największa chyba zaraz zrobi kokon bo nie je za bardzo i się mniej rusza, a te mniejsze to suną po całym słoiku i zajadają :)

[ Dodano: 2010-09-19, 21:08 ]
i proszę się nie dziwić mojej ortografii :P taka jest już moja klawiatura :( a zdjęcia się nie da zrobić, ponieważ nie wychodzi ani jedno z nich i aparat mi sie rozładował. Tyle że wiem że jest ono na tym forum i pan Kwiczala Antoni o tym właśnie motylu mówił :()
jeśli wam państwo nie pasuje, żebym ja, jakieś dziecko pisała na tej stronie to proszę mówić . ja to zrozumiem :() bo rzadko kto lubi gdy jakiś bachor dodaje się do jakichś poważnych tematów :()
Asia
Ostatnio zmieniony przez Kwiczala Antoni 2010-09-19, 21:45, w całości zmieniany 1 raz  

Catocala
Moderator forum

Zainteresowanie grupą: Noctuidae
Wysłany: 2010-09-20, 14:11   Re: Jaka to gąsienica?

Asia i motyle napisał/a:
jeśli wam państwo nie pasuje, żebym ja, jakieś dziecko pisała na tej stronie to proszę mówić . ja to zrozumiem :() bo rzadko kto lubi gdy jakiś bachor dodaje się do jakichś poważnych tematów :()

Nikt nie zabrania Ci tu pisać - tylko staraj się to robić bardziej przejrzyście, bo póki co trudno coś wyłowić z tego chaosu.

Co do meritum - szkoda, że nie masz zdjęć, bo oznaczanie z opisów (zwłaszcza tak ubogich) zwykle mija się z celem. Jednakże co do gąsienic z jasnymi paskami, zerknij tu:
http://www.lepidoptera.pl...=799&country=PL
Trzeciej - czarnej - bez foty nawet nie będę próbować.

To jest jeszcze dla mnie niejasne:

Cytat:
o tej porze to tylko na wystawe

Cytat:
zależy mi na celach wystawowych XD

O jakich "celach wystawowych" piszesz? O jakimś projekcie czy też może chodzi Ci o okazy do zbioru?

Asia i motyle 

Zainteresowanie grupą: motyle dzienne i nocne
Wysłany: 2010-09-20, 15:53   

Dziękuje za odpowiedź :) tak to ta gąsienica : czyli kiedy się mniej więcej wylęgną?
na twoje pytanie :
Cytat:
O jakich "celach wystawowych" piszesz? O jakimś projekcie czy też może chodzi Ci o okazy do zbioru?

- zależy kiedy się wylęgną, jeśli jeszcze wtedy gdy będzie szansa je wypuścić, to po prostu je wypuszcze na wolność, a jak za późno, to raczej będą one przyszpilone do gablotki :shock:
Asia
jak znów popełniłam jakieś błędy to sorrka

[ Dodano: 2010-09-20, 20:29 ]
A tak wogóle jak ta gąsienica zimuje ?
czy zimuje jako poczwarka?
czy zupełnie jakoś inaczej?
prosze o informacje. ;)
Ostatnio zmieniony przez Kwiczala Antoni 2010-09-20, 17:59, w całości zmieniany 1 raz  

Catocala
Moderator forum

Zainteresowanie grupą: Noctuidae
Wysłany: 2010-09-21, 11:58   

A. rumicis zimuje jako poczwarka. Niestety nie hodowałam tego gatunku jesienią, tak że nie jestem w stanie powiedzieć jak zachowa się trzymany w tym stadium w domu - czy motyl wylęgnie się zimą, czy też może poczwarka wymaga przechłodzenia, żeby motyl w ogóle mógł się wylęgnąć... Najpewniejszą metodą byłoby przetrzymać poczwarki przez zimę na zewnątrz (odpowiednio zabezpieczone) - ewentualnie w lodówce - i wnieść je do mieszkania tuż przed tym gdy dorosłe A. rumicis zaczynają pojawiać się w naturze, czyli mniej więcej pod koniec kwietnia.

Cytat:
będą one przyszpilone do gablotki

Do gablotki się nie przyszpila ;) Naszpilone motyle umieszcza się w gablotce - mała rzecz, a robi wielką różnicę ;)
A jeśli myślisz o zakładaniu kolekcji, warto byłoby abyś o tym najpierw poczytała:
http://insecthod1.webpark...mot/prepmot.htm
http://mailbymail.pl/studia/preparatyka.pdf

Odpowiedz do tematu