Strona Główna Motyle.info - Portal Lepidopterologiczny
Fascynacja - Wiedza - Ochrona

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Początki i wybór gatunku
Autor Wiadomość
kiskis

Zainteresowanie grupą: nie wiem
Wysłany: 2010-09-27, 21:09   Początki i wybór gatunku

Witam!
Jestem Kacper i jestem tu od dzisiaj.
Prosze o stosunkowo małą krytykę xD
Przechodząc do rzeczy
Mam akwarium-terrarium 60x30x30
Chciałbym zrobić tam mój własny mini las równikowy ponieważ go kocham(epifity,orchidee,liany i te sprawy)
Myślę nad tym aby dać tam ze dwa motylki,.
Ale nie znam się na tym i nie wiem czy ogólnie jest taka możliwość.
Proszę o wyrozumiałość i pomoc w doborze.
Pozdro

PS.Jeśli coś znajdziecie to pomożecie mi znależć gdzie można kupić go?

Marek Hołowiński 

Zainteresowanie grupą: Lepidoptera Polski
Wysłany: 2010-09-27, 21:26   

wydaje mi się że masz trochę za mało miejsca na realizację swojego pomysłu.

kiskis

Wysłany: 2010-09-27, 22:25   

ale to jest pewne czy może jednak coś się da?

Kwiczala Antoni 
Moderator forum

Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2010-09-27, 22:56   

Miałem okazję bywać w lasech podzwrotnikowych (Brazylia, Wenezuela) - i musisz uwierzyć Kacprze, że nawet gdybyś miał cały pokój do dyspozycji, to i tak byłoby za mało na mini-las. W akwarium o wymiarach, jakie podałeś, nie zmieści się żadna hodowla orchidei ani tym bardziej liany. Możesz sobie co najwyżej urządzić minihodowlę jakiegoś gatunku egzotycznych chrząszczy. Z motyli byłoby tam miejsce na hodowlę kilku gąsienic, ale już dorosłe motyle wymagają sporej woliery. Nazwę miejscowości gdzie mieszkasz sobie wymyśliłeś, więc nie sposób Ci doradzić nic konkretnego. Spróbuj się wybrać do polskiej motylarni we Wrocławiu:
Cytat:
http://motylarnia.motyle.info/
i zobacz jakie tam są warunki.

kiskis

Wysłany: 2010-09-28, 16:07   

Kwiczala Antoni napisał/a:
Miałem okazję bywać w lasech podzwrotnikowych (Brazylia, Wenezuela)

Bardzo się cieszę z tego powodu.
W akwarium o wymiarach, jakie podałeś, nie zmieści się żadna hodowla orchidei ani tym bardziej liany.

Ja napisałem że kocham las równikowy i chciałbym mieć minilas a nie że chce mieć w akwarium liany?! Bez przesady ale głupi nie jestem. Antoni możesz mi powiedzieć gdzie pisze że chciałbym mieć hodowlę orchidei? Jedna jednak tam się zmieści jeszcze parę roślinek wysoka temperatura i rolinnośc i jakieś żyjątko i TO jest dla mnie mini las w pokoju.
Możesz sobie co najwyżej urządzić minihodowlę jakiegoś gatunku egzotycznych chrząszczy.

Mylisz się bo chciałem tam mieć jakieś żaby z rodziny Dendrobatidae, ale zdecydowałem się jednak ich tam nie hodować z moich własnych pobudek.
Nazwę miejscowości gdzie mieszkasz sobie wymyśliłeś,

tak wymyśliłem ale mi się podoba
Pzdrawiam

PS. Czy jednak jest jakis mały motylek który nie potrzebuje dużo terenu?

Paweł Walkiewicz 

Zainteresowanie grupą: Lepidoptera
Wysłany: 2010-09-28, 18:07   

kiskis napisał/a:
Czy jednak jest jakis mały motylek który nie potrzebuje dużo terenu?

nie

Kwiczala Antoni 
Moderator forum

Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2010-09-28, 18:37   

Należysz zapewne Kacprze do młodszego pokolenia, bo Twój styl pisania bardziej przypomina sms niż post na forum. Zdanie, które napisałeś:
Cytat:
Chciałbym zrobić tam mój własny mini las równikowy ponieważ go kocham(epifity,orchidee,liany i te sprawy)
niestety nie precyzuje, czy owe epifity i orchidee to elementy lasu równikowego w ogóle, czy też pożądane przez Ciebie składniki owego minilasu, stąd moje wątpliwości. Warto czasem dopisać kilka słów więcej, i doprecyzować własne zdanie, by nie dochodziło do zbędnych pomyłek.
Cytat:
Mylisz się bo chciałem tam mieć jakieś żaby z rodziny Dendrobatidae
Piszesz na forum entomologicznym, więc odpowiedziałem jak entomolog, żaby mnie nie interesują, więc o nich nie pisałem. Oczywiście, że w akwarium można jeszcze hodować inne płazy, a także ryby, gady i t.p.
Cytat:
Istniej wiele tysięcy gatunków motyli, które mógłbyś hodować w takim akwarium, w tym pewnie wszystkie polskie gatunki. Nie piszesz jednak po co? Bo jeśli chcesz sobie zrobić takie mini zoo z kilkoma motylkami, to szkoda je męczyć w tak małej przestrzeni. Wbrew Twoim przypuszczeniom w lesie równikowym prawie nie spotyka się motyli. To "dzieci słońca" jak napisał pewien pisarz. Myślę o motylach dziennych, bo nocne i tak nie warto hodować w takim celu - siedziałyby cały dzień ukryte w roślinności. Motyle dzienne natomiast latają powyżej koron drzew, w dolinach rzek, na polanach, wzdłuż duktów leśnych i t.p.

kiskis

Wysłany: 2010-09-28, 19:55   

Należysz zapewne Kacprze do młodszego pokolenia, bo Twój styl pisania bardziej przypomina sms niż post na forum. Zdanie, które napisałeś: Cytat:

niestety nie precyzuje, czy owe epifity i orchidee to elementy lasu równikowego w ogóle, czy też pożądane przez Ciebie składniki owego minilasu, stąd moje wątpliwości. Warto czasem dopisać kilka słów więcej, i doprecyzować własne zdanie, by nie dochodziło do zbędnych pomyłek.

Ja rozumiem, że mogłem napisać zbyt skrótowo i rzeczywiście trochę sms-owo ale nie musi Pan od razu pisać jak do osoby albo z bardzo małym zasobem wiedzy albo poprostu głupiej. Czy nie lepiej wszystko wyjaśnić, zapytać się?

Istniej wiele tysięcy gatunków motyli, które mógłbyś hodować w takim akwarium, w tym pewnie wszystkie polskie gatunki. Nie piszesz jednak po co? Bo jeśli chcesz sobie zrobić takie mini zoo z kilkoma motylkami, to szkoda je męczyć w tak małej przestrzeni. Wbrew Twoim przypuszczeniom w lesie równikowym prawie nie spotyka się motyli. To "dzieci słońca" jak napisał pewien pisarz. Myślę o motylach dziennych, bo nocne i tak nie warto hodować w takim celu - siedziałyby cały dzień ukryte w roślinności. Motyle dzienne natomiast latają powyżej koron drzew, w dolinach rzek, na polanach, wzdłuż duktów leśnych i t.p.

Ja znam się troszkę na zwierzętach i dlatego wiem że lepiej wcześniej napisać,zapytać się (choćby na forum) czy przeczytać a nie męczyć zwierzaka. Nie jestem kimś kto lubi czy w ogóle dopuszcza do myśli jakiekolwiek znęcanie się,męczenie zwierząt.

Należysz zapewne Kacprze do młodszego pokolenia, bo Twój styl pisania bardziej przypomina sms niż post na forum.

Owszem należę do młodszego pokolenia ale raczej sms-ów nie piszę, wolę zadzwonić a uwag do mojego pisania raczej nie mam. Owszem zdarzają mi się potknięcia ale raczej są to błędy ortograficzne lub interpunkcyjne. Przyznaję się do niedociągnięcia ale z drugiej strony pewnych rzeczy można się domyśleć, nie jest to trudne.
Pozdrawiam Kacper

Moni 

Zainteresowanie grupą: motyle dzienne i nocne
Wysłany: 2010-09-28, 20:18   

Pomysł stworzenia mini lasu równikowego wcale nie jest taki zły, spróbuj :smile: są przecież miniaturki orchideii i wiele innych roślinek które się nadają, no może rzeczywiście poza lianami :wink:
Tylko proszę odpuść sobie te motylki!!!
Pozdrawiam i życzę pomyślnej realizacji projektu!
(Bez motyli oczywiście)
Monika.

kiskis

Wysłany: 2010-09-28, 21:08   

Dziękuję Moniko!
Już od jutra biorę się do pracy.
Na razie moja praca na temat mini lasu to głównie zbieranie informacji i materiałów.
Odpuszczam sobie motyle ale tylko na razie, kiedyś chciałbym mieć dużo miejsca i możliwość na spełnienie się.
Pozdrawiam

mmapawel 
:)

Zainteresowanie grupą: Nymphalidae
Wysłany: 2010-09-29, 23:21   

Jeśli chcesz aby w twoim "mini lesie równikowym" znajdowały się jakieś zwierzęta, to kup sobie jakiś rodzaj chrząszczy lub po prostu kup sobie ptasznika i wystrój terrarium na styl lasu równikowego. Uwierz mi, terrarium z pajęczakiem na pewno spełni twoje wymagania. Tutaj przeczytasz wszystko: http://arachnea.org/
Ostatnio zmieniony przez Kwiczala Antoni 2010-09-30, 18:40, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu