Strona Główna Motyle.info - Portal Lepidopterologiczny
Fascynacja - Wiedza - Ochrona

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Rusałka Admirał w domu
Autor Wiadomość
admiral 

Zainteresowanie grupą: Motyle
Wysłany: 2010-11-14, 14:56   Rusałka Admirał w domu

Witam

Wczoraj wpadł mi do domu motyl (Rusałka Admirał) z uszkodzoną przednią lewą nóżką(brakuje z połowy za zgięciem).
Noc przespał złożony na firance. Dzisiaj nakarmiłem go gruszką (pisało że lubi i rzeczywiście dosyć długo z niej pił).
Teraz siedzi na firance i czasem się poprzemieszcza i pomacha skrzydełkami.

Poczytałem trochę w internecie o tym motylu i mam pytanie co z nim zrobić ?
Tutaj na wykresie pokazane jest że już nie powinno się spotykać go w tym miesiącu.
http://www.lepidoptera.pl...D=98&country=PL
Cytat:
"Większość motyli migruje jesienią z powrotem na południe. Niekiedy zimuje w kraju"

Czy wypuścić go na dwór ? poradzi sobie bez kawałka jednej nóżki ? Czy w ogóle będzie latać ?

Czy można go przezimować w piwnicy ? jeśli tak to jaka musi być w niej temperatura (min-max)?
(czytałem forum ale nie znalazłem zakresu odpowiedniej temperatury)

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.

Poniżej zdjęcie:

Kwiczala Antoni 
Moderator forum

Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2010-11-14, 18:36   

Cytat:
z uszkodzoną przednią lewą nóżką
Rusałka admirał (podobnie jaki inne rusałki) ma uwstecznioną przednią parę nóg (nie ma stopy i noga taka wygląda jak kikut). Używa do trzymania tylko parę środkową i tylną. Podejrzewam, że w ogóle nic nie ma uszkodzone, a jeśli nawet, to w niczym mu to w życiu nie przeszkadza. Autor cytatu ma rację. Część admirałów próbuje u nas zimować - co nie jest uwzględnione na wykresie pojawu tego motyla na zalinkowanej stronie (Motyle Europy). Niestety niezwykle mało admirałów to zimowanie w Polsce przeżywa. Prawdopodobnie motyl ginie w ujemnych temperaturach, potrzebuje też dużej wilgotności w miejscu zimowania, bo inaczej wyschnie nim doczeka wiosny. W nieco wyższych temperaturach (nie wiem dokładnie jakich) budzi się, i próbuje latać, szukając pokarmu, co w naturalnych warunkach naszej zimy jest praktycznie niewykonalne.
Cytat:
Czy można go przezimować w piwnicy ?
Można spróbować. Musi tam być jednak wilgotno i zimno (1 - 5 ˚C). Trzeba by mu też dostarczyć co pewien czas świeże owoce (pocięte na kawałki jabłka, gruszki i t.p.). Może się uda :smile: .

Odpowiedz do tematu