Strona Główna Motyle.info - Portal Lepidopterologiczny
Fascynacja - Wiedza - Ochrona

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
rusałka pawik w domu
Autor Wiadomość
amfi

Zainteresowanie grupą: ?
Wysłany: 2011-01-12, 13:01   rusałka pawik w domu

witam wszystkich serdecznie, to mój pierwszy post na forum, a szukam po prostu pomocy dla rusałki, która od kilka dni lata po moim domu: czy można o tej porze roku jakoś pomóc temu pięknemu stworzonku?

Uploaded with ImageShack.us

Paweł Walkiewicz 

Zainteresowanie grupą: Lepidoptera
Wysłany: 2011-01-12, 14:18   

Przejrzyj pierwsze dwie strony tego działu. Istnieje już kilka podobnych tematów.

amfi

Wysłany: 2011-01-12, 14:54   

Paweł Walkiewicz napisał/a:
Przejrzyj pierwsze dwie strony tego działu. Istnieje już kilka podobnych tematów.

ależ oczywiście, przejrzałam, jednak tamte wydarzenia miały miejsce późnym latem czy jesienią, a nie w styczniu. Tak czy inaczej rozumiem, że mam go wypuścić na dwór, bo piwnicy niestety nie mam. OK.

Kwiczala Antoni 
Moderator forum

Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2011-01-12, 15:15   

Cytat:
mam go wypuścić na dwór, bo piwnicy niestety nie mam
Na dwór można wypuścić motyle jesienią, bądź wiosną. Zimą to nie wchodzi w rachubę!! Zastanów się, skąd ten motyl wziął się w mieszkaniu. Jeśli nie z piwnicy, to może ze strychu? A może masz jakieś nieogrzewane pokoje w mieszkaniu, i tam próbował zimować? Jeśli masz nieogrzewany garaż, lub altankę na działce, to daj tam motyla. W ostateczności poszukaj znajomego, który ma piwnicę, strych, lub garaż.
Inne opcje nie są możliwe. W cieple, nawet gdybyś próbował go żywić, nie dożyje do lutego. Aktywne motyle żyją nie dłużej niż miesiąc. Jedynie diapauza pozwoli mu doczekać wiosny.
PS W ostateczności wsadź go do słoika i daj do lodówki (lepsze to niż wypuszczenie na dwór bo tam czeka go pewna śmierć)

amfi

Wysłany: 2011-01-12, 16:02   

nie mamy w domu żadnych chłodnych, nieogrzewanych pomieszczeń, przypuszczam, że motyl został przyniesiony do domu z drewnem kominkowym - na swoje szczęście, a może nieszczęście obudził się z hibernacji zanim wylądował w kominku :roll: przeniosłam go garażu - wprawdzie ocieplany, ale zawsze tam chłodniej niż w domu, no i ciemno... mam nadzieje, że przyśnie i dotrzyma do wiosny....
dzięki za pomoc :mrgreen:

Odpowiedz do tematu