Wysłany: 2005-02-05, 23:21 Praca badawcza - Olimpiada biologiczna
Cześć!! Mam mały kłopot... Bardzo chciałabym wziąć udział w olimpiadzie biologicznej, ale nie mam pomysu na temat pracy badawczej... Wiem, ze cenione są prace, które wnoszą coś nowego do świata nauki... Chciałabym żeby temat związany był z motylkami Mieszkam w centralnej Polsce blisko łąk i lasów, a przed domem mam duży ogród, więc z dostępem do motyli nie będzie problemu. Jeżeli macie ciekawy pomysł, wiecie co w świecie motyli nie jest do końca jase, to proszę napiszcie Pozdrawiam serdecznie
Temat jest mi znany, bo sam swego czasu robiłem pracę na tę olimpiadę. Było to opracowanie składu gatunkowego motyli (i jego analiza) występujących w położonym w mojej okolicy parku krajobrazowym. Praca była dość konkretna, bo materiały miałem z kilku lat - motylami interesuję się "od zawsze"
Ze względu na rygor czasowy może być ciężko z dobrym opracowaniem tego typu w jeden sezon (może się zdarzyć, że pogoda będzie do niczego i wyniki będą kiepskie). Poza tym ten temat jest już dosyć oklepany na wszelkiego rodzaju konkursach, a jury bywa to samo...
Jedno jest pewne - musisz pokombinować
Myślę, że ciekawy byłby np. temat z wiązany z gatunkami motyli odwiedzających poszczególne gatunki roślin. W grę wchodziłaby analiza jakościowa (gatunki) jak i ilościowa (czego więcej przy danym kwiatku), czyli miałabyś ładne wykresiki. Możnaby po tym zrobić jakąś analizę czy czasem nie ma to jakiegoś związku z długością ssawki itp... Bardzo wdzięcznym obiektem obserwacji byłyby zawisaki - badania prowadzone niestety wieczorami i wczesnymi godzinami nocnymi, ale za to jakie wrażenia!
Wyniki takiej pracki byłyby na pewno interesujące dla wszystkich fanów motyli (wreszcie byłaby jasność w doborze gatunków na balkon, czy do ogrodu )
Podobnym tematem może być analiza gatunkowa motyli przylatujących do przynęty w zależności od jej składu.
To na razie tyle co przychodzi mi do głowy. Co Ty na to?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum