Wysłany: 2011-02-06, 17:26 MODRASZKI - potrzebna pomoc w identyfikacji
Witam.
Potrzebuję pomocy w identyfikacji modraszków, ponieważ dla mnie wszystkie wyglądają niemal identycznie i nie potrafię prawidłowo ich oznaczyć w 100%
Całkiem możliwe, że na wszystkich tych zdjęciach jest tylko jeden gatunek (m.adonis? m. arion?)
Liczę więc na Państwa pomocną dłoń (a właściwie "oko" )
Wystarczy, że te same zdjęcia będziesz umieszczała na jednym forum.
Hmm.. chodzi o forum entomo.pl? Nie wiedziałam, że są połączone, czy też, że na obu forach są te same osoby... Z resztą myślę, że nie jest to zabronione?
Ale dzięki za radę.
Paweł Walkiewicz
Zainteresowanie grupą: Lepidoptera
Wysłany: 2011-02-06, 23:32
Nie są połączone, nie chodzi mi o te same osoby i nie jest to zabronione. Po prostu wystarczy.
Angorko, czy znasz stronę Krzysztofa Jonko http://www.lepidoptera.pl/start.php ? Jeżeli nie, to zachęcam do skorzystania z bazy tej strony, bo jest naprawdę świetna.
Jeśli będziesz miała jakieś trudności z poruszaniem się po niej to pisz, chętnie Ci pomogę.
Pozdrawiam
Ala
Największe problemy mam z modraszkami o brązowej barwie wierzchniej strony skrzydeł - nigdy nie wiem czy to samica czy jednak samiec ;/
Najpierw należałoby jednak określić do jakiego gatunku należy ów motyl. W Polsce tylko samce nielicznych gatunków modraszków mają brązową barwę wierzchu skrzydeł. W okolicach Poznania w grę wchodzi A. agestis i A. artaxerxes, jednak ten drugi został tam wykazany tylko na jednym stanowisku i jest gatunkiem rzadkim.
Najpierw należałoby jednak określić do jakiego gatunku należy ów motyl. W Polsce tylko samce nielicznych gatunków modraszków mają brązową barwę wierzchu skrzydeł. W okolicach Poznania w grę wchodzi A. agestis i A. artaxerxes, jednak ten drugi został tam wykazany tylko na jednym stanowisku i jest gatunkiem rzadkim.
Hmm.. czyli w Poznaniu, gdy widzę brązowego modraszka to z 99% pewnością będzie to samica, tak?
Dziękuję za cenne wskazówki oraz tak szybką identyfikację gatunków.
Paweł Walkiewicz
Zainteresowanie grupą: Lepidoptera
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum