Moni
Zainteresowanie grupą: motyle dzienne i nocne
Wysłany: 2011-02-07, 17:15 Zbieranie motyli...
Podobno aby nauczyć się dobrze rozpoznawać motyle, należy mieć własny zbiór "pod ręką".
Postanowiłam że spróbuję (choć na samą myśl mam wyrzuty sumienia).
Mam nadzieję że ktoś z Was podzieli się ze mną swoim doświadczeniem i podpowie jak to najlepiej zrobić. O zatruwaczce czytałam na forum, tylko nie mam pojęcia gdzie kupić octan etylu, no i jakie jeszcze akcesoria będą mi potrzebne?
No i co należy zrobić z "uśpionym" motylkiem?
Pozdrawiam.
Monika.
Paweł Walkiewicz
Zainteresowanie grupą: Lepidoptera
Wysłany: 2011-02-07, 20:44
Sprzęt możesz zakupić w jednym z kliku entomologicznych sklepów internetowych. Ja zakupów dokonuję w http://www.artinsect.all.pl/ i szczerze polecam ten sklep.
Postaraj się zdobyć książkę "Praktyczne wskazówki dla zbieraczy motyli" Witolda Niesiołowskiego. Powinnaś znaleźć ją w PDF-ie gdzieś w sieci, a być może będzie mógł Ci ją udostępnić ktoś z forumowiczów.
Poza tym polecam Ci forum entomo.pl. Znajdziesz tam odpowiedzi na wszystkie swoje pytania, a i na tym forum napisano o wiele więcej niż tylko o zatruwaczce.
Najlepiej poznasz motyle podpatrując je w naturze. Czemu? Ponieważ poznajesz również ich zachowanie co jest niemożliwe patrząc na martwy okaz. Przypatrzeć się z bliska możesz im np. łapiąc w siatkę entomologiczną.
Ostatnio wyszło wiele dobrych książek zawierających piękne zdjęcia oraz rysunki które na pewno zastąpią martwe okazy. Zauważ że książkę zawsze możesz ze sobą wziąć, a gablotę z trupami nie
Moni
Wysłany: 2011-02-09, 09:00
Moje serce jest w rozterce , mam pewne obawy że łapiąc motylki do siatki mogę im niestety zrobić krzywdę, one są w końcu takie delikatne i jak taki motyl np. z uszkodzonym odnóżem poradzi sobie w naturze???
Mam już "Praktyczne wskazówki..." Niesiołowskiego i "Motyle dzienne Polski" prof.Buszki, czytałam też tą pozycję którą mi proponujesz(przepiękne zdjęcia Izy Dziekańskiej) czy jest jakaś podobna, dobra literatura dotycząca motyli nocnych?
Dziękuję Wam za odpowiedzi na mój post.
Pozdrawiam.
Monika.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2011-02-09, 11:09
Cytat:
czy jest jakaś podobna, dobra literatura dotycząca motyli nocnych?
Zauważ Moniko, że motyli dziennych w Polsce jest około 160 gatunków, natomiast pozostałych ponad 3000. Nie sposób, by taką różnorodność gatunków zmieścić w jednej książce. Dla niektórych rodzin motyli aktywnych nocą są polskie prace, np. "Atlas motyli Polski" część II (prządki, zawisaki, niedźwiedziówki) i część III (falice, wycinki, miernikowce). Jest też polska praca o sówkach, ale po angielsku "The Noctuids (Lepidoptera, Noctuidae) of Central Europe". Sporo literatury o motylach nocnych jest też po czesku, a najwięcej po angielsku.
Nie rozumiem też Twojej rozterki
Cytat:
łapiąc motylki do siatki mogę im niestety zrobić krzywdę
Po co łapać motyle do siatki, by je potem wypuścić? Albo motyle fotografujesz (jak proponuje Krzysiek), mając na względzie fakt, że wielu nie rozpoznasz, bo się nie da, albo je łapiesz, usypiasz i dołączasz do kolekcji - wtedy nie masz rozterki czy im zrobisz krzywdę, bo na pewno tak, ale martwym okazom to już nie zaszkodzi.
_________________ Antek
Ostatnio zmieniony przez Kwiczala Antoni 2011-02-09, 11:17, w całości zmieniany 2 razy
Moni
Wysłany: 2011-02-26, 15:52
Mam jeszcze jedno pytanie: czy można zobaczyć w praktyce jak doświadczeni motylarze odławiają motyle, albo w jaki sposób je fotografują?
Pozdrawiam.
Monika.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2011-02-26, 16:48
Masz kilka możliwości. Wejdź na stronę "Motyle Górnego Śląska": http://www.lepidoptera.slask.pl/wykaz.html i sprawdź w wykazie entomologów, kto mieszka najbliżej Ciebie. Zawsze możesz uzgodnić z takim entomologiem możliwość wspólnej wycieczki.
Możesz też przyjechać na ogólnopolski zjazd Sekcji Lepidopterologicznej (terminu na ten rok jeszcze nie ustalono) i tam podpatrywać najbardziej doświadczonych motylarzy i fotografików. Na ogół większość z nich bierze udział w takim zjeździe.
_________________ Antek
Moni
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum