Marek Hołowiński
Zainteresowanie grupą: Lepidoptera Polski
Wysłany: 2011-02-12, 08:03
1 OK
2 Eupithecia succentuaria
3 - z tego ujęcia można tylko zgadywać
4 Autographa gamma
5, 6 Chiasmia clathrata (witalnik nostrzak, a nie naostrzak)
7 Scotopteryx chenopodiata
8 Euclidia glyphica
Dziękuję bardzo..!
mam "pytania dodatkowe":
ad. 2 Eupithecia succenturiata (?)
ad. 3 ale czy to chociaż Noctuidae..? (niestety, zwiało - nie ma lepszego ujęcia)
ad. 5 i 6 - zainteresowało mnie - "nostrzak"..? korzystałam z:
http://www.lepidoptera.pl...=416&country=PL
Może zabrzmi to naiwnie dla osób bardziej doświadczonych, ale mimo popełnionych błędów - jestem dość dumna, że trafiłam przynajmniej w "rząd wielkości"
W zasadzie nie ma to większego znaczenia, najistotniejsza jest łacina.
2 oczywiście oznaczył prawidłowo Marek.
3 wygląda na coś z Crambidae, Pyraustinae - do ID potrzebne byłoby ujęcie z góry.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2011-02-12, 14:43
Cytat:
Eupithecia succenturiata (?)
Przemawia za tym wyraźne rozjaśnienie w centralnej części skrzydła. Natomiast ewidentnie nie jest to E.tripunctaria, charakteryzująca się trzema wyraźnymi białymi punktami na ciemnej przepasce wzdłuż brzegu zewnętrznego przedniego skrzydła - Twój okaz nie ma ani jednej takiej plamki.
Cytat:
"nostrzak"..?
taką nazwę ma ten motyl w pracy "Atlas motyli Polski, cz III" autorstwa prof. Buszki. Zapewne na stronie "Motyle Europy" jest błąd. Dlatego stale sugerujemy młodym adeptom entomologii, by używali nazw naukowych, a nie wernakularnych - wtedy wszystko można udowodnić. Polskie nazwy nie są skodyfikowane.
Dziękuję bardzo..!
Marek napisał: "Eupithecia succentuaria" - wrzuciłam w wyszukiwarkę i wyrzuciło "brak wyników"... znalazłam z listy "Eupithecia succenturiata"..., dlatego dopytuję, żeby znowu czegoś nie pomylić... Ja jestem "zielona" zupełnie..! I bardzo dziękuję za wytłumaczenie dokładne różnic w "kropkologii', na załączonych w tablicach zdjęciach czasem trudno dopatrzeć szczegóły...
Pozdrawiam..!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum