Wysłany: 2011-06-17, 11:36 Może ktoś wie co to za motylek
Wpadłam tu tylko na sekundę bo ciekawość mnie zżera a przeczesanie google nie przyniosło rezultatu. Widziałam wczoraj cudownego motyla, nigdy wcześniej się z takim nie spotkałam. Dzień, słoneczko i osiedle pod Wawą. Motyl był czarno granatowy ( aż się błyszczał) i miał jakby 4 skrzydełka,węższe niż zwykle - był dosyć spory. Zastanawiam się co to było. Nie zdążyłam zrobić fotki
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2011-06-17, 12:32
Wbrew pozorom, entomologia wymaga precyzyjnych określeń. Co to znaczy wg Ciebie:
Cytat:
miał jakby 4 skrzydełka,węższe niż zwykle
a konkretniej "węższe niż zwykle" - jakie wg Ciebie są te zwykłe? A także
Cytat:
był dosyć spory.
Tzn. ile? 3cm, 5 cm, 10 cm, 30 cm? Może nie wiesz, ale tylko w Polsce występuje ponad 3000 gatunków motyli!
Catocala podała dwa przykłady, ale motyle te mają na skrzydłach kolorowe plamki - białe, żółte, czerwone. Nic o takich plamkach nie piszesz, a są istotne dla rozpoznania gatunku.
Ten, który pokazujesz to Papilio memnon, samczyk - występuje tylko w tropikalnych rejonach wschodniej Azji - w Polsce takie nie latają.
Nie wiem czy ten którego widziałam był Papilo memnonem ale miał właśnie podobne skrzydła . Napisałam tu bo wydaje mi się,że to nie jest okaz występujący w PL. Tak czy siak dziękuję bo pewnie nie dojdziemy do tego co to za motyl
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum