Motylusia
Zainteresowanie grupą: Wszystkie motyle
Wysłany: 2011-08-05, 19:45 Znalazłam Pazia Królowej !
Ostatnio sąsiedzi przynieśli nam koper. A w nim znalazłam poczwarkę ! Szukałam w internecie wiadomości o motylu żerującym na koprze. I wychodzi na to ,ze pazie królowej ( jako gąsienice ) są na koprze. Wpisałam poczwarka pazia królowej i wyszło mi zdjęcie identyczne jak moja poczwarka !
Znalazłam tę poczwarkę wczoraj. Kiedy ona się wylęgnie ?
tak to faktycznie gąsienica pazia królowej która często znajdowana jest na koprze oraz marchwi ...
sam wyhodowałem kilkanaście gąsienic tego motyla
Motylusia
Wysłany: 2011-08-05, 20:55
A tu moje pytanka :
1 Kiedy się wylęgnie motylek ?
2 Jak poznać czy to samiec czy samica ?
3 Ile dni od wyjścia z poczwarki , można go wypuścić na wolność ?
4 A tak w ogóle to jak można pazie królowej hodować ?
5 Co mam robić by motyl się wylęgł ?
6 Trzeba zraszać wodą miejsce gdzie jest poczwarka ?
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2011-08-05, 23:27
idolomantis napisał/a:
tak to faktycznie gąsienica pazia królowej
Trudno tu cokolwiek potwierdzać, możemy jedynie wierzyć Motylusi na słowo, bo dowodu w postaci zdjęcia nie przedstawia. A tak w ogóle, to znalazła ona poczwarkę, więc tym bardziej nie można napisać "tak, to gąsienica".
Co do pytań Motylusi, to:
1. motyl powinien się wylęgnąć do dwu tygodni (a może być, że nawet za kilka dni), trudno o precyzyjną datę, bo skoro znalazłaś poczwarkę, to nie wiemy, kiedy gąsienica się przepoczwarczyła
2. jeśli nie masz doświadczenia, to nie poznasz
3. od razu, gdy rozprostuje i wysuszy skrzydła, a więc w ciągu godziny po wylęgu
4. by rozpocząc hodowlę jakiegokolwiek gatunku, potrzeba jest minimum para motyli i duża woliera - motyle dzienne potrzebują sporo miejsca do lotu.
5. najlepiej nie przeszkadzać . Umieść poczwarkę w pobliżu firanki, tak, by wylęgający się motyl miał gdzie się wspiąć i rozprostować skrzydła.
6. nie trzeba. Motyle dzienne tego nie wymagają, ale zadbaj, by poczwarka nie leżała w słońcu, bo zginie i wyschnie.
_________________ Antek
Motylusia
Wysłany: 2011-08-06, 10:11
Dziękuję za pomoc ! Teraz wystarczy tylko czekać aż paź wyjdzie
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2011-08-06, 15:43
Masz rację, to poczwarka P. machaon. Ponieważ jest ona przyczepiona do gałązki kopru, moja odpowiedź w pkc.5 jest nieaktualna. Weź mały pusty słoik, np. po musztardzie, napełnij go ziemią lub piaskiem, i do tej ziemi wepchnij łodygę kopru razem z poczwarką - by stała pionowo. Po wylęgu motyl przytrzyma się pustej osłonki poczwarkowej i napompuje skrzydła. Niczego więcej nie musisz robić.
_________________ Antek
Motylusia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum