RAMZES
Zainteresowanie grupą: wszystkie
Wysłany: 2011-09-06, 14:40
Witam jestem tu nowy i jeżeli to zły dział lub powinienem założyć osobny temat to z góry przepraszam ostatnio często spotykam takie o to motylki i muszę powiedzieć że bardzo zainteresował mnie ten gatunek czy mógłbym prosić o jego nazwę.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2011-09-06, 15:11
Na fotkach są co najmniej dwa gatunki wstęgówek (Catocala). Wstęgówki oznacza się po wyglądzie tylnych skrzydeł, a tych na zdjęciach nie widać, bądź widać słabo. Orientacyjnie:
- pierwsze trzy zdjęcia - Catocala elocata
- kolejne trzy - Catocala nupta.
Mi sę wydaje, że na wszystkich zdjęciach jest ten sam motyl. co stwierdzam po wytartym tułowiu. Motyl ma równomiernie (w porównaniu z C.nupta) wygietą zygzakowatą przepaske na skrzydłach przednich, tą z M-kształtnym rysunkiem. Poza tym po kształcie czarnej przepaski środkowej na tylnych skrzydłach nawet przy częściowym rozłożeniu skrzydeł można rozpoznać C.elocata. Widać to na fotografiach obu gatunków przedstawionych przez Wojtka Guzika: http://www.entomo.pl/foru...%C4%99&start=80
Poza tym C.nupta nie ma tak rozbudowanego rzędu ciemnych prążków na strzępinie tylnych skrzydeł.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2011-09-07, 16:08
Macie rację, to ten sam motyl, a jeśli ten sam, to C. elocata. Na pierwszym zdjęciu brakowało mi wyraźnego uszkodzenia łusek lewego przedniego skrzydła. Jednak na powiększeniu można się go dopatrzeć - jest słabo widoczne ze względu na inny kąt robienia zdjęcia.
_________________ Antek
RAMZES
Zainteresowanie grupą: wszystkie
Wysłany: 2011-09-07, 20:32
Dziękuje za pomoc na fotkach jest ten sam motyl kilka fotek zrobiłem w pojemniku jak wynosiłem go z domu a kolejne zaraz po wypuszczeniu na wolność
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum