Witam,
W jaki sposób przechować jajeczka Macrothylacia rubi. W dziwnych, przypadkowych okolicznościach zostały zniesione dzisiaj na świerku. Mam pytanie zostawić je w tym miejscu i poczekać do wylęgu (wtedy przenieść na roślinę żywicielską) czy lepiej przenieść je na liście jeżyny lub maliny? Bardzo proszę o pomoc. Po jakim czasie wyklują się gąsieniczki?
Jaj lepiej nie ruszać, odrywanie może je uszkodzić - trzeba tylko zadbać o odpowiednią wilgotność, żeby nie wyschły. Nie orientuję się niestety co do czasu wylęgu gąsienic.
Dzięki za radę Hmmm ... w jaki sposób najlepiej zachować wilgotność w takich warunkach? Nie wiem czy dobrym pomysłem będzie skropienie deszczówką (rano lub wieczorem) miejsca, w którym znajdują się jajeczka, w przypadku bardzo słonecznych dni. Jeśli ktoś ma jakies pomysły prosze o radę.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-05-21, 20:58
Świerk, to naprawdę bardzo nietypowe miejsce na jaja M.rubi. Napisz konkretniej gdzie - bo jeśli na gałązce, to bez problemu możesz jej kawałek obciąć. Gorzej, jeśli na pniu . W warunkach naturalnych nie obawiałbym się o wilgotność - w końcu jakoś te motyle przeżywają w naturze. Gąsieniczki lęgną się przeciętnie po 10-14 dniach. Szybko rozpoczynają żerowanie, i do jesieni ( w naturze) są prawie dorosłe, po czym zimują (w stadium gąsienicy). Przepoczwarczają się na wiosnę.
Zainteresowanie grupą: Lepidoptera/Coleoptera i inne
Wysłany: 2007-05-21, 21:10
Ja już jajeczka M.rubi widziałem kilka krotnie na pniach drzew, które nie są roślinami żywicielskimi. Najczęściej jednak pod w.w. pniami rosły maliny na których żerowały później gąsienice.
Pisząc o zachowaniu wilgotności miałam na myśli sytuację, w której jajeczka znajdują się na uciętej czy urwanej gałązce - wtedy najlepiej w pojemniku, w którym są one przechowywane, umieścić wilgotną bibułę czy watę. Jeżeli natomiast gałązka z jajami nie jest oderwana od drzewa, to - jak już zauważył Antoni - nie ma się czym przejmować
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-05-22, 13:13
Lilly - masz jeszcze jeden problem. Wylęgajace się w naturze gąsieniczki mają duże szanse skończyć żywot (i to w krótkim czasie) w żołądkach sikorek, bądź innych owadożernych ptaków. Jeśli masz taką możliwość, trzeba na nie założyć rękaw z gazy, a gąsieniczki od razu po wyłęgu przenieść na odpowiednią roślinę pokarmową, bo na świerku raczej nie będą żerowały. Albo od razu przenieść je do hodowlarki...
Zdaję sobie sprawę, że doprowadzenie do wylęgu i ew. dalsza hodowla w naturalnych warunkach będzie związana z dużą ilością problemów . Na razie jajeczka pozostawiam w naturalnych warunkach, a dla młodych gąsieniczek chcę przygotować miejsce, gdzie będą mogły żerować na roślinie żywicielskiej. Przyznam, że nie mam doświadczenia w hodowli i wszelkie wskazówki jak dalej postępować są dla mnie bardzo cenne np. rękaw z gazy . Serdecznie pozdrawiam
[ Dodano: 2007-06-01, 11:40 ]
Jest pierwsza gąsieniczka - zaczęła jeść liście maliny więc wygląda to obiecująco. Ma ok 7mm, czarna z wyraznymi białymi prążkami. Pozdrawiam.
[ Dodano: 2007-06-06, 22:01 ]
Witam,
Pierwszy etap za mną - w piątek wylęgła się pierwsza gąsieniczka (01.06) a dzisiaj (parny deszczowy wieczór 6.06) kolejnych 9 (zostały jeszcze 2 jajeczka). Po przeniesienu ich do hodowlarki zaczęły natychmiast żerować. Mam pytanie czy hodowlarka, którą stanowi skrzynia ok 30x50 cm będzie wystarczająca dla takiej liczby gąsieniczek (z tego co zauważyłam jest to gatunek lubiący wędrować, przemieszczać się). W skrzyni posadzone są rośliny żywicielskie i osłonięta jest przed ptakami w celu ochrony gąsieniczek. Gdzie można znaleźć więcej informacji na temat hodowli tego gatunku? Chciałabym przetrzymać je do ok 1mc a potem (jak będą już bardziej samodzielne wypuścić.
Pozdrawiam serdecznie
ps. znalazłam sporo ciekawych informacji na temat hodowli w entomo.pl, co jeszcze bardziej skłania mnie do wypuszczenia ich na wolność, jak będą większe.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum