Na 90% myslę, że to epirrita automnia
na 10% że to christi lub dilutata.
Bardzo proszę o potwierdzenie-upewnienie.
PS. Serdecznie proszę o sprawdzenie poprawności 2 motyli na ogolnym poscie-myślę, że dobrze.
Pozdrawiam.
Wysłany: 2006-10-06, 15:45 czy da sie ustalić jaki to szlaczkoń?
Bardzo dziekuję za ostatnią odpowied
Kilka razy był poruszany. Jednak nie daje mi spokoju. Udało mi sie zrobić kilka trochę lepszych zdjęć. Być może te szczegóły wystaraczą.
Jest bardziej żółty niż poprzednie szlaczkonie.
Występuje w innym miejscu Pienin.
Identyfikacja tego gatunku jest bardzo trudna. Sam sobie z tym nie poradzę.
Jeżeli jest niemożliwa , proszę odpisać.
Ostatnio zmieniony przez jurek23 2007-01-19, 23:33, w całości zmieniany 1 raz
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2006-10-15, 16:49
Co do tego szlaczkonia, to na pewno można jedynie stwierdzić, że to samiczka. Poza tym ma tylne skrzydła przemieszczone powyżej przednich - aż się nie chce wierzyć że z tak usytuowanymi skrzydłami motyl umiał latać. A co do gatunku....
trochę bardziej niż inne przypomina C.alfacariensis, ale pewności nie mam. Tych dwu gatunków ze zdjęcia właściwie nie sposób odróżnić.
Serdecznie dziękuję. Faktycznie nie za bardzo dobrze latał , dlatego udało mi sie wykonać zdjęcia. Zrobiło sie zimno tak , że temat szlaczkonia w tym roku mam chyba z głowy. Pozostały jeszcze motyle nocne. Nawet dzisiaj pokazała się chloroclysta citrata - mocno wylatana ale jednak.
Wczoraj wieczorem przyleciał motyl nocny , którego nie mogę rozpoznać (jest średniej wielkości). Proszę o pomoc - podpowiedzenie, ukierunkowanie moich poszukiwan. Z góry dziekuję.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum