Strona Główna Motyle.info - Portal Lepidopterologiczny
Fascynacja - Wiedza - Ochrona

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
pierwszy zestaw, jaka siatka i rozpinadło
Autor Wiadomość
motyloskar

Zainteresowanie grupą: motyle dzienne
Wysłany: 2012-02-15, 18:52   pierwszy zestaw, jaka siatka i rozpinadło

Hej!
Jako prezent chcę komuś podarować wyczekiwany zestaw do łapania motyli. Proszę o radę związaną z niektórymi elementami, czy coś pominęłam, czy może nie jest potrzebne:

szpilki entomologiczne 0,35 mm 100 szt.
octan etylu 15 ml (na jak długo starczy?)
do zatruwania: słoik z gąbką na dnie i strzykawka
rozpinadło - jaka szerokość rowka i szerokość rozpinadła będzie optymalna?

Pierwsze łowy pewnie odbędą się w polskich warunkach i ciężko mi ocenić jakie parametry będą uniwersalne.

siatka entomologiczna
Do czego służy siatka hydrobiologiczna? Jakie są cechy różnych materiałów siatki, które lepsze?

Pergamin, koperty, szpilki krawieckie
czy konieczna jest igła preparacyjna?

Czy inwestycja w kij jednoczęściowy 70 cm dla mężczyzny o wzroście 190cm jest ok?

Będę wdzięczna za wszelkie podpowiedzi :)

Kwiczala Antoni 
Moderator forum

Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2012-02-15, 22:18   

Cytat:
szpilki entomologiczne 0,35 mm
To szpilka o numerze "0". To zbyt cienka szpilka na większość naszych motyli. Używa się jej na drobne miernikowce. Standardowo używa się szpilek "1", "2", lub "3" (te ostatnie np. na zawisaki).
Cytat:
octan etylu 15 ml
To zbyt mało. Wystarczy na kilka-kilkanaście dni intensywnego łapania. Zwykle kupuje się buteleczki 200 ml.
Cytat:
słoik z gąbką na dnie i strzykawka
Zatruwaczkę można zrobić samemu, a strzykawkę kupić w aptece (insulinówka).
Cytat:
rozpinadło
Nie ma uniwersalnego wymiaru. Rozmiar trzeba dopasowywać do rozpiętości skrzydeł motyli. Motyle na rozpinadłach trzeba dosyć długo suszyć (nawet kilka tygodni), więc trzeba mieć spory zapas o różnych wymiarach.
Cytat:
siatka entomologiczna
Najlepiej kupić w wyspecjalizowanej firmie. Sprzedaje się je łącznie z siatką. Ja używam siatki o średnicy 40 cm, ale jeśli ktoś chce łowić mikry, to lepsza jest mniejsza.
Motylarze nie używają siatek hydrobiologicznych. W każdym razie, ja np. łowię motyle już kilkadziesiąt lat, i takiej nie potrzebowałem.
Cytat:
czy konieczna jest igła preparacyjna ?
Oczywiście tak, do rozpinania skrzydeł motyli na rozpinadle. Można ją też zrobić samemu (najlepiej z minucji), ale można też kupić.
Kij do siatki najlepiej kupić razem z siatką - by pasowało mocowanie. Ja używam kijów składanych - łatwiej je przewozić, ale właśnie 70 cm. Na polskie warunki wystarczy.

motyloskar

Zainteresowanie grupą: motyle dzienne
Wysłany: 2012-02-16, 21:31   

dziękuję, bardzo mi pomogłeś :) jak pojawią się jakieś pytania to się zgłoszę^^

Adrian 
Młody entomolog

Zainteresowanie grupą: Nymphalidae
Wysłany: 2012-02-17, 00:28   Re: pierwszy zestaw, jaka siatka i rozpinadło

motyloskar napisał/a:
Hej!
Jako prezent chcę komuś podarować wyczekiwany zestaw do łapania motyli. Proszę o radę związaną z niektórymi elementami, czy coś pominęłam, czy może nie jest potrzebne...

Aż mi się łezka w oku zakręciła :mrgreen: Szczęśliwy ten który ma takiego przyjaciela :wink: I mam nadzieję, że jesteś świadomy kosztu takiego zestawu. Szczerze mówiąc ja się bardziej ucieszyłem, jak mi dziewczyna sama uszyła worek do siatki. Chyba, że chodzi o full profesionalkę.
Dodałbym tylko trapik, żeby równo było.

Ale prezent szczytny.
Pozdrawiam,
A. Łukowski

mellena 

Zainteresowanie grupą: motyle
Wysłany: 2012-08-25, 20:42   

A prosze mi powiedziec, poniewaz rzadko zdarza mi sie znalesc ciekawy egzemplarz, czym w warunkach domowych mozna "zatruc" motyla, poniewaz ostatnio udalo mi sie piekny okaz przez przypadek napotkac, ale przez moja niewiedze zniszczyl mi na szpilkach skrzydelka, pomimo tego, ze gdy go znalazlam byl osowialy, gdzie podejrzewalam, ze nie bedzie sie juz meczyl...
Ostatnio zmieniony przez Kwiczala Antoni 2012-08-25, 22:51, w całości zmieniany 1 raz  

Kwiczala Antoni 
Moderator forum

Wysłany: 2012-08-25, 22:56   

Entomolodzy usypiają motyle octanem etylu. Jeśli nie masz dostępu do tej substancji, użyj np. zmywacza do paznokci - zawiera sporo octanu. Jeśli chcemy nabić motyla na szpilkę, musimy być pewni że już nie żyje!!!
Szpilki też zresztą nie mogą być bylejakie (absolutnie nie krawieckie!!) Potrzebne są specjalne szpilki entomologiczne, sprzedawane w różnej numeracji - zależnie od grubości szpilki.

Catocala
Moderator forum

Zainteresowanie grupą: Noctuidae
Wysłany: 2012-08-26, 12:30   

Można też włożyć okaz do zamrażalnika - ja często tę metodę stosuję (także z wyboru, nie tylko przy braku octanu).

mellena 

Wysłany: 2012-08-29, 16:49   

bez wykrzyknikow tez bym zrozumiala... mam specjalistyczne szpileczki, niebyle jakie....czyli, najpierw sie zabija, a pozniej sie nabija na szpilke???

[ Dodano: 2012-08-29, 16:52 ]
Catocala napisał/a:
Można też włożyć okaz do zamrażalnika - ja często tę metodę stosuję (także z wyboru, nie tylko przy braku octanu).

celem wkladania do zamrazalnika jest osiagniecie ... ???? ;) z gory dziekuje za odp

Kwiczala Antoni 
Moderator forum

Wysłany: 2012-08-29, 19:14   

Melleno, na forum nie nauczysz się wszystkiego na temat kolekcjonowania motyli, a w szczególności podstaw. Na początek proponuję, byś zaopatrzyła się w książeczkę W. Niesiołowskiego "Praktyczne wskazówki dla zbieraczy motyli". Poszukaj jej w internecie - jest dostępna w wersji pdf. Nie piszesz w jakim regionie Bieszczad mieszkasz - ale na pewno mieszka tam kilku doświadczonych motylarzy (w Lesku np.). Kontakt z takim motylarzem dałby Ci o wiele więcej niż setki pytań na forum.

mellena 

Wysłany: 2012-08-30, 10:32   

pochodze z bieszczad, ale nie mieszkam poki co tam...nie kolekcjonuje tylko motyli ale tez i chrzaszcze rzadkiego pochodzenia...chcialam sie dowiedziec jak usmiercic motyla co by sie nie meczyl...moje hobby jest pewnie pryszczem przy Waszym...bo ja nie biegam za motylami, tylko jak przez przypadek napotkam je na swej drodze, nietomne przed zima...

Catocala
Moderator forum

Wysłany: 2012-08-30, 12:34   

mellena napisał/a:
celem wkladania do zamrazalnika jest osiagniecie ... ???? ;)

Celem jest to samo, co przy włożeniu do zatruwaczki z octanem - uśmiercenie owada.

mellena 

Wysłany: 2012-08-31, 00:06   

a prosze mi jeszcze udzielic jednej odpowiedzi ;) czy po wlozeniu do zamrazarki nic nie dzieje sie z "pylkiem", ktory pokrywa skrzydla??? i czy rozlozenie ich na szpilkach nie jest przy tym utrudnione??? :)

Catocala
Moderator forum

Wysłany: 2012-08-31, 12:59   

Z łuskami nic się nie dzieje, bo pod wpływem zimna motyl nieruchomieje szybko - to w zasadzie porónywalne z czasem potrzebnym na to w zatruwaczce. Po wyjęciu natomiast trzeba chwilę odczekać przed preparowaniem, żeby okaz trochę odtajał.
I jeszcze jedno - w zamrażalniku trzeba przetrzymać owada odpowiednio długo, minimum kilka godzin, bo jeżeli włoży się go na zbyt krótko, okaz może nagle ożyć na rozpinadle.

mellena 

Wysłany: 2012-08-31, 20:33   

dziękuje ślicznie :)

Odpowiedz do tematu