Wysłany: 2012-02-27, 17:45 Jaki to motyl-H.bolina?
Wg mnie to:
rodzina:Nymphalidae
rodzaj: Hypolimnas
gatunek: bolina
samiec czy samica
Aczkolwiek mam wątpliwości co do zdjęć 8,9,14.
Proszę o weryfikację.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2012-02-27, 18:51
Na fotkach 3,4,5,6,7,10,11,12,13,14 jest faktycznie samiczka rusałki Hypolimnas bolina ssp. jacintha.
Natomiast na fotkach 8 i 9 jest gatunek z rodzaju Euploea (Danaidae). Być może Euploea core, ale tu nie mam 100% pewności.
_________________ Antek
Moni
Zainteresowanie grupą: motyle dzienne i nocne
Dziękuję za oznaczenie. Jeśli mogę spytać, to z jakiej literatury Pan korzysta oznaczając te motyle?Z pewnością d'Abrera i coś jeszcze
A zdjęcia niestety nie zostały zrobione w naturalnym środowisku, dlatego też nie wskazuję miejsca ich wykonania. Fotografie są wykonane w motylarni-wyspa Mainau na jeziorze Bodeńskim.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2012-02-28, 19:08
Cytat:
z jakiej literatury Pan korzysta oznaczając te motyle?
Akurat w przypadku tych motyli, jest problem z pracą "Butterflies of the World" d'Abrery, ponieważ pierwszy tom Regionu Orientalnego, obejmujący m. in. Danaidae jest nie do zdobycia (wyczerpany nakład). Dlatego Twoje motyle oznaczałem korzystając z pracy "Butterflies of Thailand" której autorem jest Pisuth Ek-Amnuay.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum