Moni
Zainteresowanie grupą: motyle dzienne i nocne
Wysłany: 2012-05-14, 19:01 Proszę o oznaczenie
Pierwszy pewnie z rodziny Lasiocampidae ale gdyby można było bardziej precyzyjnie
Drugiego znalazłam rano w kuchni, bo ktoś zostawił na noc otwarte okno, no chyba specjalnie i jeszcze jeden do sprawdzenia, myślę że Deltote pygarga
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2012-05-15, 16:50
Cytat:
potatorię brałam pod uwagę nie byłam jednak pewna
Niektóre okazy mają te plamki żółte, i takie ma właśnie sfotografowany przez Ciebie motyl.
Jest jeszcze taka prawda - rodzaj Euthrix w Polsce, a nawet w całej Europie ma tylko jeden gatunek - właśnie E. potatoria. Gdyby to miał nie być ten gatunek, to co wg. Ciebie??
_________________ Antek
Moni
Wysłany: 2012-05-15, 17:55
Dziękuję Wojtku
a ty Antku daruj sobie tę uszczypliwość
Pozdrawiam
Wysłany: 2012-05-15, 23:02
Cytat:
daruj sobie tę uszczypliwość
To nie była Moni uszczypliwość z mojej strony, ale konkretne pytanie. Jeśli ktoś ma problem z oznaczeniem E. potatoria, to znaczy ma pewne braki w wiedzy. Każdemu może się to przecież zdarzyć. Widać, że znasz się na motylach, bo poprawnie oznaczyłaś trudniejsze wg mnie gatunki (sówka i miernikowiec). Chciałem się więc dowiedzieć jakie gatunki brałaś pod uwagę. Forum jest też po to, by pewne rzeczy wyjaśnić, a nie tylko oznaczyć motyla. Skoro jednak nie zależy Ci na takiej pomocy, to trudno.
_________________ Antek
Moni
Wysłany: 2012-05-16, 22:48
Antku Ty chyba jednak nie czytałeś dokładnie tego co napisałam.
"To znaczy że zdarzają się osobniki bez białych plamek, potatorię brałam pod uwagę nie byłam jednak pewna"
Mój motyl nie ma białych plamek a nie zauważyłam również żółtych, więc miałam wątpliwości dlatego też pozwoliłam sobie tutaj napisać.
Zaś po słowie uszczypliwy była jeszcze ikonka której również nie zauważyłeś, tak?
Antku jestem pełna podziwu dla twojej ogromnej wiedzy i to nie podlega dyskusji, natomiast czytając twoje odpowiedzi nie jednokrotnie można poczuć się nieswojo, szkoda, nie rozumiem takiego postępowania
tn_02.08.2011 033.jpg a to jeszcze jedno zdjęcie które szczęśliwie udało mi się zmniejszyć E. potatoria :)
Wysłany: 2012-05-16, 23:51
Analizując Twoje posty wziąłem faktycznie pod uwagę pierwszy, gdzie piszesz:
Cytat:
Pierwszy pewnie z rodziny Lasiocampidae ale gdyby można było bardziej precyzyjnie
Mogłaś od razu napisać - "wydaje mi się, że to E. potatoria, ale zastanawia brak białych plamek". Zapewne odpowiedź Wojtka byłaby inna, a mojego komentarza nie byłoby w ogóle. Skoro jednak zeszliśmy do takich drobiazgów, trochę rozwinę swoją wypowiedź. Otóż u bardzo wielu gatunków zdarzają się przeróżne odmiany barwne. Kiedyś ich opisywanie było w modzie, dzisiaj odstępuje się od takiej praktyki, ale te formy dalej się pojawiają. W miarę zdobywania doświadczenia sama będziesz wiedziała, czy dany gatunek jest zmienny, czy też należy szukać innego gatunku. Czasem dwa gatunki w ogóle nie różnią się morfologicznie (np. Pontia edusa i Pontia daplidice), a czasem istnieje wiele form barwnych. Dla jasności pokazuję w załącznikach trzy formy tego samego gatunku Heliconius melpomene. To już nie jest różnica jednej czy dwu plamek, ale nieomal całego rysunku na skrzydłach.
Mam nadzieję, że będziesz dalej z takim samym zapałem kontynuowała swoją przygodę z poznawaniem motyli.
H. melpomene rosina.jpg
Plik ściągnięto 36 raz(y) 30.34 KB
H. melpomene penelope.jpg
Plik ściągnięto 42 raz(y) 71.07 KB
H. melpomene melpomene.jpg
Plik ściągnięto 37 raz(y) 27.26 KB
_________________ Antek
Paweł Walkiewicz
Zainteresowanie grupą: Lepidoptera
Wysłany: 2012-05-17, 16:25
Moni napisał/a:
natomiast czytając twoje odpowiedzi nie jednokrotnie można poczuć się nieswojo, szkoda, nie rozumiem takiego postępowania
Tak właśnie wyglądają rzeczowe odpowiedzi i nie one są tutaj problemem, tylko problem jest z kimś, kto czytając je czuje się nieswojo i nie rozumie "takiego postępowania".
Wysłany: 2012-05-20, 21:53
Boloria sp.
Dostojki oznacza się po wyglądzie spodu tylnych skrzydeł. Ze sporym prawdopodobieństwem jest to Boloria selene, ale pewności nie ma.
Pokazując zdjęcie do oznaczenia podawaj czas i miejsce zrobienia fotografii - może to znacznie ułatwić oznaczanie (motyl przecież nie musi być polski).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum