Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2012-06-09, 22:55
1 Cyaniris semiargus
2,3 - prawdopodobnie Polyommatus icarus, ale modraszki na 100% można oznaczyć głównie po wyglądzie spodu skrzydeł (zwłaszcza tylnych skrzydeł), w tym przypadku są możliwe jeszcze inne opcje.
1 Cyaniris semiargus
2,3 - prawdopodobnie Polyommatus icarus, ale modraszki na 100% można oznaczyć głównie po wyglądzie spodu skrzydeł (zwłaszcza tylnych skrzydeł), w tym przypadku są możliwe jeszcze inne opcje.
Bardzo Ci dziękuję. Ten semiargus wydał mi się podejrzany właśnie ze względu na wzorki na spodzie skrzydełek. Nigdy takich nie spotkałam i ich "skromność" rzuciła mi się w oczy.
Pozostałe dwa, to pewnie Polyommatus icarus, ale miałam nadzieję, że któryś z nich, to rodzaj żeński Cyaniris semiargus. Niestety nie mam spodu ich skrzydełek. Pozdrawiam.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2012-06-10, 17:37
Cytat:
miałam nadzieję, że któryś z nich, to rodzaj żeński Cyaniris semiargus
Zdarzają się, owszem samiczki C. semiargus z pomarańczowymi plamkami na wierzchu skrzydeł, ale tylko w Grecji (C. semiargus parnassia, C. semiargus helena), i wyglądają one zdecydowanie inaczej:
http://www.eurobutterflie...rgus-helena.htm
Nasze polskie samiczki C. semiargus nie mają pomarańczowych plamek na wierzchu skrzydeł.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum