Strona Główna Motyle.info - Portal Lepidopterologiczny
Fascynacja - Wiedza - Ochrona

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
dwie gąsienice
Autor Wiadomość
Vanessa 

Zainteresowanie grupą: wszystkie motyle
Wysłany: 2006-10-21, 21:54   dwie gąsienice

Witam,
ponieważ nie znam się zupełnie na gąsienicach i mimo że szukałam już na www.lepidoptera.bai.pl i tutaj na forum to nie jestem w stanie stwierdzić co właściwie dziś znalazłam dlatego proszę Was o pomoc

tą pierwszą znalazłam wśród wyrwanych już z ziemi selerów, nawet nie jestem pewna czy to gąsienica motyla, nie wiem co z tym zrobić, czym karmić i za wszelką cenę chce wydostać się ze słoika (słoik jest czysty, nie zakręcony i ma świeże liście)

tą drugą znalazłam na trawie przy drodze i choć na zdjęciu tego nie widać przez cały tułów przebiega cienki, jasny pasek, dałam jej świeżą pokrzywę i ją je

tak więc proszę pomóżcie początkującemu, tym gąsienicom chciałabym zapewnić jak najlepsze warunki, dodam że znalazłam je w takich sytuacjach że gdybym ich nie wzięła to na pewno ktoś by je zadeptał

21.10.2006 002.jpg
Plik ściągnięto 83 raz(y) 16.51 KB

21.10.2006 001.jpg
Plik ściągnięto 198 raz(y) 20.32 KB

Catocala
Moderator forum

Zainteresowanie grupą: Noctuidae
Wysłany: 2006-10-21, 23:39   

Pierwsza gąsienica to sówka - jednak niełatwo określić gatunek, bo primo: zdjęcie niezbyt wyraźne, secundo: podobnie ubarwione gąsienice występują w przypadku kilku gatunków. Ja osobiście typowałabym Lacanobia suasa, ale głowy nie dam. W każdym razie mocno prawdopodobne jest, że ta gąsienica będzie zimować.
Druga gąsienica natomiast to niedźwiedziówka - coś ze Spilosoma, S. lubricipeda albo S. urticae. W przypadku pierwszego gatunku gąsienica powinna się zaraz przepoczwarczać, w przypadku drugiego - będzie zimować w swoim obecnym stadium.

Vanessa 

Wysłany: 2006-10-22, 16:53   

Dzięki! Bardzo mi pomogłaś, a tak właściwie to tym gąsienicom, bo teraz będą miały co jeść
ale nasuwa mi się kolejne pytanie: skoro mogą zimować to jak to wygląda, czy są uśpione? czy potrzebują wtedy pokarmu? (jak będzie tak z 30 cm śniegu to raczej ciężko będzie o koniczynę czy pokrzywę), czy one piją coś czy tylko jedzą? czy w warunkach domowych przepoczwarzą się wcześniej czy poczekają do wiosny?

Kwiczala Antoni 
Moderator forum

Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2006-10-22, 23:12   

Z pewnymi pojęciami musisz się Vanesso zapoznać sama, bo trudno Ci w krótkim poście wyjaśnić cykle życiowe owadów. Na wstępie proponuję podstawowe pojęcia, np. diapauza zimowa.
Trudno by przecież gąsienicom w 20 stopniowym mrozie i 30 cm śniegu szukać pokarmu.
Gąsienice w trakcie diapauzy nic nie jedzą ani nie piją. Są z stanie anabiozy. Trzeba je tylko przechowywać w niskiej temperaturze (broń Boże w ciepłym pokoju). Do ogrzewanego pokoju będziesz je mogła przenieść dopiero na wiosnę, gdy stopnieje śnieg, i będzie można znaleźć rośliny pokarmowe.

Vanessa 

Wysłany: 2006-10-25, 10:47   

Dziękuję, poczytałam i już wiem więcej
tylko że sówka zagrzebała się dziś w ziemi i nie wiem co teraz, czy ona już teraz weszła w ten stan diapauzy? zostawić ją w ziemi czy wystawić na balkon?

Kwiczala Antoni 
Moderator forum

Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2006-10-25, 13:39   

Jest bardzo prawdopodobne, że gąsenica ma zamiar się przepoczwarczyć, i spędzić zimę jako poczwarka. Zostaw ją przez tydzień - dwa w pokoju, po czym cały pojemnik, wraz z ziemią ustaw w możliwie chłodnym miejscu (jeśli balkon masz od strony północnej, może być balkon). Tam możesz ją trzymać do wiosny, a w marcu - kwietniu wnieś do pokoju i czekaj na wylęg motyla.

Vanessa 

Wysłany: 2006-10-25, 15:55   

Raz jeszcze dziękuję, tak też przypuszczałam że będzie się przepoczwarzać ale chciałam się upewnić

Niestety pomino tego że zapewniam tej drugiej (niedźwiedziówce) pokarm i czystość ona przestała jeść i przez cały czas próbuje wyjść ze słoika (gdyby liniała to siedziałaby spokojnie), nie wiem co może oznaczać takie zachowanie

Catocala
Moderator forum

Zainteresowanie grupą: Noctuidae
Wysłany: 2006-10-25, 19:19   

Ruchliwość plus brak apetytu mogą świadczyć o tym, że gąsienica zamierza się przepoczwarczyć i dlatego szuka dogodnego do tego miejsca. S. lubricipeda robi sobie oprzęd na gruncie, możesz więc nasypać trochę ziemi do hodowlarki, ewentualnie dać kawałek kory czy jakieś gałązki, pod którymi gąsienica mogłaby się schronić. No i warto uzbroić się w cierpliwość - czasem gąsienice strasznie się nabiegają, nim znajdą zadowalające ich miejsce.

Vanessa 

Wysłany: 2006-10-25, 21:39   

Już się uspokoiła ale cały dzień jej to zajęło, nie ma tylko ziemi w słoiku bo już nie miałam więcej, może liście pokrzywy i kilka patyczków jej wystarczą do przepoczwarzenia

[ Dodano: 2006-10-26, 00:00 ]
Już sobie poradziłam i ją przeniosłam do pojenmika z ziemią bo chyba zaczęła robić oprzęd i wolałam to zrobić teraz niż potem jak będzie po wszystkim

[ Dodano: 2006-11-09, 20:51 ]
Niedawno dostałam pewną gąsienicę, która została znaleziona w ziemi na działce
póki co nie wiem co to za gatunek i jeszcze nie znalazłam jej na www.lepidoptera.bai.pl
dlatego proszę Was o pomoc, bo chciałabym wiedzieć czy zimuje jako gąsienica czy jako poczwarka, bo trochę dziwnie sie zachowuje: albo zagrzebuje się w ziemi, albo wychodzi i szuka chyba żarcia, bo jak jej dałam domową pokrzywę to zjadła trochę
przypuszczam jedynie że to jakaś ćma

gąsienice 22 002.jpg
Plik ściągnięto 83 raz(y) 30.02 KB

gąsienice 2 006.jpg
Plik ściągnięto 58 raz(y) 49.66 KB

Odpowiedz do tematu