Wysłany: 2006-10-25, 12:19 niżej-czy to operophtera brumata?
Wczoraj przyleciał piękny motyl - to chloroclysta miata. Jeszcze siedzi i trochę się martwię czemu nie poleciał jak inne motyle.
Razem z nim przyleciał ten piekny złoty motyl. Może być , że to epirrita autumnata , ale spód skrzydeł mi sie nie zgadza (inny wzór).
Typuję operoptera brumata lub operoptera fagata.
Niecierpliwie czekam na odpowiedz.
Ostatnio zmieniony przez jurek23 2007-01-19, 23:37, w całości zmieniany 4 razy
[ Dodano: 2006-10-26, 08:52 ]
1. Wydaje mi się że na zdjęciu jest nothocasis sertata (ta wylatana).
2. Z nr 1 i 2 jakiś paśnik. Pomyslałem , że to może być epirrita autumnata ale spód skrzydeł mi sie nie zgadza.
Uprzejmie proszę o podpowiedz.
Na marginiesie dalej siedzi w wiatrołapie (otwieram go na dzięń) chloroclysta miata i nie chce wylecieć. co mam robić? Dokarmiać , jesli tak to czym , czy też pozostawić tak jak jest.
Ostatnio zmieniony przez jurek23 2007-01-19, 23:38, w całości zmieniany 1 raz
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2006-10-26, 14:15
Wegług mnie faktycznie pierwsze dwa zdjęcia prezentują N.sertata. Pozostałe dwa to zapewne przedstawiciel rodzaju Operophtera. Ale oznaczenie gatunku z tych zdjęć jest trudne.
[ Dodano: 2006-10-27, 22:13 ]
Juz drugi raz widzę tego motyla. na początku myślałem , że to wylatana thera juniperata (jak jej negatyw). Faktycznie jest wielkości thery. Przegladałem w lepidopteria.bai.pl w przgladarce miesiąc X , małopolska ale żaden motyl nie jest do niego podobny.
Dla porównania thera juniperata.
Proszę o podpowiedz.
Ostatnio zmieniony przez jurek23 2007-01-19, 23:39, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 2006-10-28, 19:25
Nie jest to żaden typowo ubarwiony miernikowiec. Według mnie - jakaś forma melanistyczna. Być może forma juniperaty, ale ustalenie tego wydaje mi się niemożliwe jedynie na podstawie zdjęcia. Być może ktoś już widział taką formę, ale sądzę, że jest nieopisana w literaturze.
Wysłany: 2006-10-31, 22:38
O.fagata różni się od O.brumata nieco jaśniejszymi skrzydłami. U fagaty są one jasne, białawożółte, a u brumaty ciemne, brunatnawe. Ale w sztucznym świetle lampy błyskowej takie niuanse są nieuchwytne. Musisz je sobie sam oznaczać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum