Wysłany: 2013-07-23, 00:20 Proszę o pomoc w oznaczeniu gąsienicy.
Dzień dobry wszystkim
Potrzebuję fachowego oka do oznaczenia gąsienicy znalezionej w Borach Tucholskich. Skorzystałam z podanych w innych tematach linków pomocnych w oznaczaniu (także wyszukiwarkę gąsienic na lepidoptera.pl). Nie udało mi się nigdzie znaleźć identycznej gąsienicy.
11 lipca spadła mi na kolana z brzozy w Borach Tucholskich, w Parku Narodowym k. Małych Swornegaci. Zakładam, że na brzozie żerowała, wokół rosły tylko one, w dalszej odległości same sosny, w poszyciu trochę paproci, czarne jagody i tzw. "jakieś krzaki". Gąsienica spadła z bardzo wysoka, mocno uderzyła mi w nogę.
Poruszała się tak sprawnie, że ciężko było ją fotografować. Przyczepność miała wręcz ośmiorniczą.
Myślałam, że może to jakaś ćma? Znalazłam w wyszukiwarce gąsienic trzy podobne. A może ta gąsienica była po prostu młoda i nie do końca wybarwiona, niewyrośnięta... Np. na segmencie na odwłoku ma mały, biały rożek - może ten rożek urośnie?
Dołączam zdjęcia, gąsienica wędruje po przeciętnej damskiej dłoni. Nie mam zdjęć spodu, bo tak ją trudno było i usadzić, i oderwać, że bałam się zrobić jej krzywdę.
Wlazła na brzozę, ale zgapiłam i nie podejrzałam, czy się tam do liści dobrała.
OBSERWACJA: 11 lipca 2013 r., Bory Tucholskie (Małe Swornegacie), brzoza
Dziękuję. Teraz wiem, dlaczego nie znalazłam jej na lepidoptera.pl. Szkoda, że nie ma tam zdjęć gąsienic w różnych fazach rozwoju. Piękny motyl, znalazłam film z jego cyklem rozwojowym: http://youtu.be/hy4z1IvoDy4
Jeszcze raz dziękuję
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum