13. 2013.08.02 Kolumna CC71 Wygląda jak Lacanobia w-latinum, aczkolwiek różni się od moich poprzednich. Może to samica, albo co? Ma tylko dwie rozmazane plamki na odwłoku, a poprzedni ma cały "kręgosłupik" wyraźny
1 - nie wiem na ile kolorystyka zdjecia jest wiarygodna, ale jeżeli motyl był raczej brązowawy, to Lacanobia thalassina
2 - ok
3 - Ligdia adustata
4 - ok
5 - ok
6 - ok
7 - ok
8 - Abrostola tripartita
9 - Pleuroptya ruralis
10 - Trachea atriplicis
11 - ok, to zmienny kolorystycznie gatunek
12 - Amphipyra cf. pyramidea
13, 14 - sytuacja podobna jak z 1, też stawiałabym raczej na L. thalassina. Plamkami na odwłoku nie sugeruj się.
MB@
Zainteresowanie grupą: Głównie te, które mnie przypadkiem znajdą
Wysłany: 2013-08-06, 21:40
Bardzo dziękuję.
Co do Lacanobii, to teraz sobie pooglądałem i widzę, że się fatalnie zasugerowałem tą literką "w" - L.latinum faktycznie ma to zdecydowanie dłuższe i inny wzór.
Natomiast co do 12 to się zastanawiam, czy przypadkiem nie jest to Amphipyra berbera, samica. Jeśli chodzi o kolor zdjęcia to jest on naturalny, ten motyl miał zdecydowanie chłodny odcień, bardziej szary niż brązowawy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum