lepidoptera
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i nocne
Wysłany: 2006-11-22, 15:22 Co zrobić z rusałką ???
Witam!Mam pytanie do znawców motylego żywota... ponieważ jestem tylko pasjonatką motyli ale szczerze mówiąc szczególnej wiedzy na ich temat nie posiadam poza klasyfikacją i nazewnictwem podstawowych gatunków oraz budową łuskoskrzydłych prosiłabym o pomoc profesjonalistów dziś w piwnicy zauważyłam rusałkę pawik.Siedzi na drzwiczkach ze zwiniętymi skrzydłami.Ponieważ nie zależy mi na niej jako okazie do gablotki,bo już takową posiadam,chcę łuskosrzydłemu pomóc.Nie wiem,wypuścić ją na dwór to chyba zły pomysł ze względu na pogodę no a jeżeli bym chciała ją zabrać do domu,to jakowej hodowli nie rozwinę z jednego motyla.Zresztą czym miałabym ją karmić gdy roślinki pozamarzały na łąkach???A może ona po prostu sama celowo przyleciała do piwnicy,żeby przeczekać tam okres zimy?Ale przecież chyba nie dożyje do wiosny...bo motyle ile żyją???3 tygodnie? liczę na lekturkę od motylarzy pozdrówka!
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2006-11-22, 21:27
Poszerzę nieco informacje Roberta. Czas życia aktywnego, tj. latającego i odżywiającego się motyla, faktycznie wynosi 3-4 tygodnie. Jednakże Twój motyl nie jest aktywny. Zimuje jako imago w stanie anabiozy. Może tak żyć 5-6 miesięcy, nie odżywiając się . Warunkiem jest niska temperatura. Toteż dostosuj się do rady Roberta, i zostaw go w piwnicy. Tam mu jest najlepiej. Już on wie co robi
Witam. Mam pytanie związane z gatunkiem Rusałka pokrzywnik (Aglais urticae). Nie jestem jakimś zapalonym entomologiem, ani też nie hodowałem, a tym bardziej nie posiadałem gablotki z okazami motyli. Chodzi mi o to, że niedawno pod drzwiami balkonowymi na zewnątrz znalazłem w/w motyla. Wiem, że temperatura jaka obecnie panuje nie jest odpowiednią temperaturą dla niego. Po tym jak wniosłem go do domu odżył, a teraz siedzi ze złożonymi skrzydełkami. Proszę o jakieś wskazówki od znających się na rzeczy czy temperatura jaka panuje u mnie w pokoju (ok. 28° C) jest odpowiednia, by umożliwić mu odpowiednie przezimowanie czy też lepsza była, by niższa?! Proszę o pomoc, bo choć to tylko motyl to chciałbym mu pomóc.
_________________ Sparkles in the gloom
Shimmering in silver light
jesteś na dobrej drodze do jego uśmiercenia, przenieś go do chłodnej piwnicy albo wywal go na dwór i sam sobie coś znajdzie, tak wyschnie ci na pieprz i będziesz miał pierwszego motyla w kolekcji
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum