Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2014-05-16, 11:58
Preparacja jest OK. Zwróć tylko uwagę na jedną sprawę. Motyle w pewnych miejscach mają starte łuski. Nie wiem, czy takie już złapałeś, czy starcia powstały podczas preparacji. To jest bardzo pospolity gatunek. Można się na takich okazach uczyć preparacji, ale jeśli chcesz okazy mieć do zbioru, warto łapać tylko nieuszkodzone okazy, uszkodzone wypuść. Co innego, gdy gatunek jest rzadki - wtedy każdy okaz jest cenny, i jako dowód występowania w Twojej okolicy należy go dołączyć do zbioru. Warto bowiem, by zbiór oprócz wartości naukowej (faunistycznej) wyglądał estetycznie.
Wysłany: 2014-05-17, 21:49
O zdjęciach dołączonych do pierwszego postu Jamesa .
Są umieszczone na serwrze image-share i są dosyć duże, więc serwer forum je nie pokazuje, można je jednak ściągnąć - trzeba tylko wiedzieć jak.
_________________ Antek
Marek Hołowiński
Zainteresowanie grupą: Lepidoptera Polski
Wysłany: 2014-05-18, 00:00
Ja też nie widzę tych fotek. Takie posty powinny być usuwane przez moderatorów, albo należałoby sprowadzić autora do zamieszczenia fotek o dopuszczalnych rozmiarach.
Wysłany: 2014-05-18, 18:15
Przy próbie dodania plików zdjęciowych do postu Jamesa, serwer zasygnalizował przekroczenie limitu załączników. Powiadomiłem o tym admina. Dam znać, gdy sprawa się wyjaśni.
_________________ Antek
James
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne
Wysłany: 2014-05-20, 09:33
Ciekawi mnie czy ktoś z was posiada w swojej kolekcji Rusałkę żałobnika? Często widzę ją na polanie w lesie ale lata bardzo wysoko i nie mogę jej złapać.
Wysłany: 2014-05-20, 16:55
Cytat:
Ciekawi mnie czy ktoś z was posiada w swojej kolekcji Rusałkę żałobnika
Zapewne wszyscy.
Cytat:
lata bardzo wysoko i nie mogę jej złapać.
Po pierwsze - żałobniki nie łapie się w maju. To okazy przezimowane, więc na ogół silnie oblatane.
Po drugie - zamiast siatki, weź lornetkę i obserwuj gdzie samiczki znoszą jaja. Potem poszukaj gąsienic i wyhoduj je sam (młode gąsieniczki żerują gromadnie).
Żałobniki trudno złapać w locie. Można je natomiast spotkać wczesną wiosną np. na baziach wierzb, a latem na przynęcie pokarmowej (np na cieknących po pniu drzewa sokach it.p.)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum