Strona Główna Motyle.info - Portal Lepidopterologiczny
Fascynacja - Wiedza - Ochrona

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Gąsienice
Autor Wiadomość
Migoti 

Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne
Wysłany: 2014-09-28, 16:59   Gąsienice

Witam,

znalazłam dziś dwie gąsienice. Wydaje mi się, że może to być Spilosoma lubricipeda ale proszę o potwierdzenie i ewentualne rady jak ją przezimować, czy jeszcze dokarmiać, jak przygotować terrarium.. Z góry dziękuje :)

Kwiczala Antoni 
Moderator forum

Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2014-09-28, 21:37   

Większość gąsienic niedźwiedziówek można z powodzeniem żywić mniszkiem lub babką (w ostateczności sałatą). Gąsienice gatunków z rodzaju Spilosoma jeszcze przed zimą się przepoczwarczają - zimuje poczwarka. Jeśli więc w ciągu 1-2 tygodni gąsienica się przepoczwarczy, masz problem z głowy. Nie mam jednak pewności, czy to Spilosoma. Może to być Phragmatobia fuliginosa. U tego gatunku zimuje gąsienica. Napisz za 2-3 tygodnie, czy gąsienica dalej chce żerować, czy się przepoczwarczyła.

Migoti 

Wysłany: 2014-09-28, 21:45   

Dziękuje bardzo :). Dam znać. Póki co mają babkę i pokrzywę. Wzięły się za pokrzywę :). A czy terrarium trzeba jakoś specjalne przygotować odnośnie podłoża ? Czytałam, że Spilosoma lubricipeda przepoczwarcza się w oprzędzie na ziemi..

Kwiczala Antoni 
Moderator forum

Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2014-09-29, 11:07   

Zasadniczo ziemia nie jest im w ogóle potrzebna. Gąsienice robią sobie oprzęd wśród listków, ale nad ziemią - zapewne, by utrzymać odpowiednią wilgotność, i by śnieg zimą przykrył oprzęd.

Migoti 

Wysłany: 2014-10-07, 17:12   

Moje gąsieniczki mają się chyba całkiem dobrze, w niedziele minął tydzień odkąd u mnie są. W ostatnich dniach jakoś mniej jedzą i w ogóle mniej są aktywne. Jedna (która zawsze była mało ruchliwa) zwinęła się w liścia i tyle. Druga zmienia co jakiś czas pozycje ale też specjalnie już nie chodzi (a wcześniej to robiła wręcz kilometry :D).. Codziennie daje im świeże pokrzywy i nie bardzo wiem jak je przygotować na zimę. W mieszkaniu jak w mieszkaniu jest całkiem ciepło.. nie wiem czy wystawić je na balkon już ? Czy poczekać aż jakoś wyraźnie zaczną coś ze sobą robić ?

Odpowiedz do tematu