Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2015-04-26, 12:28
Można jedynie powiedzieć, że nie są to poczwarki motyli dziennych. Tych pozostałych jest jednak ponad 3 tysiące. Ich oznaczenie, z nielicznymi wyjątkami jest bardzo trudne - w Europie jest ledwo kilku specjalistów, którzy to potrafią. Jedyne, co mogę poradzić, to poczekać na wylęg motyli.
Cytat:
w jaki sposób je oznaczyć?
Jest dwutomowe wydanie pracy Jana Patočki (Słowak), zatytułowane "Lepidoptera Pupae / Central European Species", korzystanie z niej wymaga jednak bardzo specjalistycznej wiedzy.
_________________ Antek
masiamax
Zainteresowanie grupą: ćmy i motyle dzienne
Wysłany: 2015-04-26, 17:02
No ja ogólnie jestem biologiem, tylko nie znam się dobrze na motylach
Jak rozróżnić poczwarki motyli dziennych od nocnych?
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2015-04-26, 18:04
Nie ma jednej wspólnej cechy, po której można by odróżnić poczwarkę motyla dziennego. Mają różne kształty i barwy, ale nigdy nie leżą luźno na ziemi bądź w ziemi (wyjątek stanowią pewne gatunki myrmekofilnych gatunków modraszków, których gąsienice przepoczwarczają się w mrowiskach). Poczwarki motyli dziennych są przymocowane jedwabną nitką do różnych przedmiotów w terenie, zwykle za kremaster, a czasem również jedwabną nitką w poprzek tułowia.
_________________ Antek
masiamax
Zainteresowanie grupą: ćmy i motyle dzienne
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum