trex3
Zainteresowanie grupą: motyle dzienne
Wysłany: 2015-05-24, 06:24 co to za gąsienica?
Wczoraj w Warszawie przyniosełm do domu z łąki duży bukiet kwitnącego rzepaku. Po godzinie na jednym kwiecie znalazłem gąsienicę. Zrobiłem jej zdjęcia na tle monety pięćdziesięciogroszowej - przesyłam je w załączniku.
Chcę hodować tę gąsienicę. Włożyłem ją do plastikowego pudełka na jedzenie, na wierzch założyłem kawałek firanki, zamocowałem gumką. Do środka włożyłem trochę rzepaku (bo na nim ją znalazłem), na wszelki wypadek kawałek kapusty i liść lewkonii. Gąsienica chodzi, rusza się, ale nie widziałem, żeby jadła. Pudełko trzymam na balkonie, czasem przenoszę do wnętrza mieszkania, żeby popatrzeć.
Czy poznajecie, co to za gąsienica? Jak się nią opiekować?
03.jpg Zdjęcie 3. Zrobione 2015-05-23 w Warszawie.
Plik ściągnięto 80 raz(y) 160.66 KB
02.jpg Zdjęcie 2. Zrobione 2015-05-23 w Warszawie.
Plik ściągnięto 54 raz(y) 163.95 KB
01.jpg Zdjęcie 1. Zrobione 2015-05-23 w Warszawie.
Jest to według Mnie Eurrhypara urticata (Przezierka pokrzywianka), jeśli się mylę proszę o potwierdzenie.
trex3
Wysłany: 2015-05-24, 20:34 dziękuję!
Dziękuję za rozpoznanie!
Jeśli tak, to powinienem dawać jej jeść miętę, prawda? Bo innych liści (na przykład pokrzywy) jeść nie będzie? I to pewnie w dodatku suszona mięta ze sklepu jej nie posmakuje, musi być świeża? Wybrałem się dziś w miejsce, gdzie ją znalazłem, i zerwałem po kilka liści każdej rośliny, jaka rosła w pobliżu, i włożyłem jej do pudełka. Tyle tego było, że w końcu nie widziałem, co jadła, ale chyba czegoś się najadła, bo wygląda wyraźnie inaczej, niż wyglądała rano - jakby większa się zrobiła, jakby jej głowa urosła, pojawiły się na niej jakieś poprzeczne paski. Postaram się jutro zrobić zdjęcie i jeszcze tu podesłać, może to pozwoli potwierdzić, czy rozpoznanie kol. michu999222 jest prawidłowe.
[ Dodano: 2015-05-24, 21:07 ]
Wysyłam jeszcze kilka zdjęć.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2015-05-24, 23:35
Zmiana wyglądu i wielkości jest spowodowana faktem, że gąsienica liniała. Widać to na zdjęciu pierwszym z dnia wczorajszego (zsuwająca się osłona puszki głowy). Wygląd po linieniu sugeruje, że to nie jest przezierka pokrzywianka, ale jakaś sówka. Jeśli gąsienica rozpoczęła żerowanie (podczas linienia żadna gąsienica się nie odżywia), to zaczną być widoczne odchody.
Moim skromnym zdaniem, można pozbierać jakieś gatunki trawy łąkowych, nie komercyjnych! Może jakieś jej zasmakują. Ewentualnie jakieś liście zielone z drzew.
Może, to jest gąsienica piędzika przedzimka (Operophtera brumata) z rodziny miernikowców, a nie sówek. Te gąsienice mają ciemniejsze zielone pasy na jasnym zielonkawym tle, sa żarłoczne i uważane jako szkodniki. Moderatorze, co ty na to?
Wysłany: 2015-05-25, 18:50
Gąsienica O. brumata jest trochę podobna, ale całkiem nie pasuje mi biotop, w jakim została znaleziona. Samica O. brumata jest bezskrzydła, a rośliną pokarmową są różne drzewa, głównie owocowe. Nie wyobrażam sobie, by znaleziona gąsienica sama zawędrowała na łąkę - bo po co. Być może to gąsienica gatunku z rodzaju Orthosia, Niektóre gatunki żerują np. na bylicach. Nie jestem jednak specjalistą od sówek.
Ja bym spróbował podać jej sałatę, bądź jakieś rośliny zielne (mniszek, babka i t. p.)
Możesz jeszcze podać jej krwawnik pospolity, albo liście łopianu. Licho wie co ona wsuwa, pewnie zrzucała wylinkę ostatnio dlatego większa. Ciekawe co z tego wyrośnie
trex3
Wysłany: 2015-05-26, 03:53
No i wreszcie znalazłem roślinę, którą ta gąsienica lubi jeść. W załączniku wrzucam zdjęcie tej rośliny (oraz aktualny wygląd gąsienicy - bo co dzień, to wygląda jakby trochę inaczej).
Wysłany: 2015-05-26, 15:14
Liść na którym żeruje gąsienica wygląda na chrzan. To by się nawet mogło zgadzać, bo zarówno chrzan jak i rzepak należą do kapustowatych (Brassicaceae), jednak A. advenella żeruje na drzewach liściastych (głóg, grusza, jarząb). A jaka jest obecnie wielkość tej gąsienicy?
trex3
Wysłany: 2015-05-29, 05:24
Aktualnie gąsienica wygląda tak, jak widać w załączniku. Hm, jak widać, niewiele urosła, ale chyba trochę utyła. Co mnie cieszy, bo ciągle nie jestem pewien, czy ona w ogóle coś je. Czasem wydaje mi się, że tak - znajduję na liściach dziury, których przedtem chyba nie było, czasem znajduję mała czarne kulki i myślę, że to jej odchody - ale nigdy nie widziałem, żeby po prostu siedziała i żarła liście. No i kolor i wzory całkiem jej się zmieniły.
[ Dodano: 2015-05-30, 06:13 ]
Od dwu dni z gąsienicą jest coś nie tak. Mało się rusza, leży ciągle w tym samym miejscu, nie widziałem, żeby coś jadła. Może powinienem odwieźć ją tam, gdzie ją znalazłem?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum