15 lipca 2015, Świnoujście, Kod UTM VV57, współrzędne ok. : Szerokość: 53.912074
Długość: 14.2490047, godz. coś koło południa.
Znalazłam taką oto gąsienice, która w momencie przechodzenia przez chodnik była jasnozielona, po szybkim i krótkim przewiezieniu (w celach obserwacji, potem została wyniesiona) zmieniła kolor na szary. Przy szarobrązowym kolorze ma niebieski ogonek (nie zdążyłam zrobić mu zdjęcia, ale wystaje pod kątem prawie ze prostym od ciałka). Gdy się ją czymkolwiek dotyka, szarpie się na prawo i lewo. Na koniec, zakopała się w ziemi starego kwiata (w którym to ją wyniosłam na zewnątrz). Kiedyś czytałam o larwach zakopujących się w ziemi, ale już zapomniałam. Także kompletnie się nie znam ani na larwach ani na motylach, ale bardzo ciekawi mnie gatunek.
NA wyszukiwaniu google znalazłam zdjęcie podobnej - zielonej. Z tym, że to była strona "kulinarna"... :O
www.lepidoptera.eu - wyszukiwanie gąsienic mi nie pomogło.
P.s. Nie bardzo mam czas na szperanie po internecie, bo pracuje.
Z góry dziękuję za pomoc.
[ Dodano: 2015-07-15, 18:49 ]
Chyba go znalazłam. Mimas tiliae, z rodziny Sphingidae. Tak zwany Nastrosz lipowiec.
To może ktoś powie, co to znalazłem na trawniku obok jeziora?
Chętnie się tym zaopiekuję (uwaga, pochwalę się, dwa pazie królowej kiedyś wyhodowałem), ale nie wiem czym to karmić ;D
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum