Zainteresowanie grupą: to co znajdę
Wysłany: 2015-09-11, 17:10 Co to za gatunek? Gąsienica z sałaty z lodówki.
Witam, nie mam żadnego motylowego doświadczenia, ale czasem znajdę jakieś stworzonko i zainteresuję się nim.
Znalazłam taką oto gąsienice w sałacie... którą kupiłam w warzywniaku w centrum Wrocławia. Salata przeleżała 1,5tyg. w lodówce w 3 stopniach. Gąsienica gdy z niej wypadła była calkiem zimna, nie ruszala się, ale po kilku minutach w cieple odżyła. Stwierdziłam, że tyle przeszła i żyje to jej nie wrzucę. Tym sposobem mieszka od 4 dni w słoiku i zjadła małe 2 liście sałaty, dużo wydala. Chyba liniała, bo dziś jest wieksza niz wczoraj (ma kolo 4cm i jest tłusciutka). Moje pytanie to co co za gatunek, bo ciekawi mnie co by z niej wyrosło jeśliby przetrwała?
Wysłany: 2015-09-28, 20:20
Dziękuję za odpowiedź Gąsienica po kilku dniach przestała jeść, zeszła na dół słoika i już myślałam że po niej, ale ok tydzień temu zmieniła się w czerwoną poczwarkę, po jakim czasie mogę oczekiwać motyla?
Wysłany: 2015-09-28, 21:01
Ponownie dziękuję za odpowiedź. Czy takie zimowanie mogę przeprowadzić w lodówce w temperaturze 3 stopni? Niestety nie posiadam balkonu. Ewentualnie mogę spróbować przywiązać jakiś mały pojemniczek na parapecie. Czy powinna mieć jakieś szczególnie podloże? Póki co poczwarka leży na gołym dnie słoika.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2015-09-28, 22:48
To pospolity gatunek, nie warto mu zapewniać super warunków. Weź niewielki słoik, na spód daj warstwę ligniny (może być nawet papier toaletowy) i na nią połóż poczwarkę. Słoik zamknij, by w czasie zimowania poczwarka nie wyschła, i wsadź go do lodówki. Początkiem kwietnia wyciągnij słoik z lodówki i zostaw w ogrzewanym pokoju. Motyl wylęgnie się po kilku tygodniach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum