Wysłany: 2007-01-01, 13:10 Cytrynek w lodówce, czyli 2 pokolenia
Jeśli w lecie złapie się parę cytrynków i włoży je do lodówki na kilka dni, to jeśli je się wyjmie potem(dalej lato), to czy samica złoży jaja (z pomocą samca oczywiście )
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-01-02, 13:32
Nie jestem specjalistą od endokrynologii owadów, ale sądzę, że "kilka dni" nie wystarczy. W literaturze tłumaczy się to w ten sposób:
owad musi spędzić w stanie diapauzy określony czas, co powoduje wydzielenie określonej ilości hormonu (hormonów), by imago "dojrzało" do wyjścia z diapauzy zimowej. W przeciwnym wypadku każde chwilowe ochłodzenie powodowałoby rozpoczęcie kolejnego cyklu rozwojowego, a tym samym prowadziło do zamarznięcia złożonych jaj, bądź wylęgniętych gąsienic. Milionów lat ewolucji nie da się tak łatwo oszukać, bo gdyby tak było, to taki gatunek dawno by już wymarł.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-01-05, 22:51
Musisz sam przeprowadzić takie doświadczenie, by się przekonać jak długi okres czasu jest wymagany, by organizm motyla potraktował zimowanie jako zakończone. Być może są to dwa miesiące, a może pół roku?
Trzeba też wziąć pod uwagę, że cytrynki budzą się zwykle w marcu, ale samiczki składają jaja dopiero w maju, gdy roślina pokarmowa gąsienic (kruszyna, szakłak) wypuszcza listki. Może się więc zdarzyć, że sztucznie zimowane i wypuszczone późnym latem samiczki nie będą składać jaj, bo zabraknie im odpowiedniego bodźca (świeże listki rośliny pokarmowej).
Być może ktoś już przeprowadzał takie badania, ale ja o nich nie słyszałem.
Chciałbym Ci jeszcze uświadomić, że czas to pojęcie ludzkie. Dla motyla to nie będzie drugie pokolenie, ale kolejne pokolenie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum