Znalazłem wczoraj gąsienicę sówki, można ją obejrzeć tutaj: http://www.lepidoptera.slask.pl/obserwacje/ , może ktoś to hodował i wie co to jest.
Przy okazji możecie obejrzeć nową stronę do wpisywania obserwacji motyli na Śląsku, którą ostatnio popełniłem. Ze względu na spam pojawiający się na zeszłorocznej stronie, na tej nowej będzie konieczność zarejestrowania się i zalogowania aby wpisywać oraz komentować obserwacje. Strona jest jeszcze świeża, więc wszelkie uwagi mile widziane
Dzięki Łukasz za sugestie, ale lazdona to nie jest, bo one nie zimują w stadium dorosłej gąsienicy, poza tym już to kiedyś widziałem.
Opłonki też odpadają, bo mają i inny kształt, no i zimują w stadium jaja.
Ale dzięki, szukaj dalej
Podejrzewam, że jest to coś z Hadeninae, może jakaś piętnówka, tylko która?
Zainteresowanie grupą: wszystko co się rusza :)
Wiek: 32 Dołączył: 22 Sty 2007 Posty: 16 Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2007-01-23, 16:00
Być może to jakaś anomalia z tą gasienicą (w końcu zima też nienormalna była). Różne to rzeczy tej zimy już widywano. Gąsienica ma charakterystyczne owalne plamki, które posiadają właśnie gatunki z tych dwóch rodzajów. Z tego, co pamiętam z hodowli ich, niekoniecznie mają "róg" przy końcu ciała - w zależności od wylinki ("wieku") gąsienica ma go lub nie. Jakie gatunki z hadenidae podejrzewasz?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum