paulo
Zainteresowanie grupą: motyle dzienne i nocne
Wiek: 48 Dołączył: 23 Lut 2006 Posty: 3 Skąd: mirsk dolno śląskie
Wysłany: 2007-01-30, 12:50 Saturnia Pavonia
Dzisiaj zaobserwowałem pierwszy wylęg saturni pavoni. Jest to samiec. Ładnie ubarwiony, skrzydła wykształcone. Jak długo jeszcze będę czekał na samice? I jak długo żyją samce? Dodam jeszcze że to są Saturnie Pavonie od Krzysztofa Jonki Za co mu dziękuje bo to pierwsze moje okazy. Chciałbym kupić poczwarki Hyles euphorbiae, Hyles gallii, Agrius convolvuli, Sphinx ligustri, Acherontia Atropos. Czy ma ktoś może na sprzedaż poczwarki, za rozsądną cene. I zamieszczam kilka fotek S.Pavoni:
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-01-30, 22:14
Masz problem. Motyle pawic nie mają ssawek, więc nie można ich odżywiać. Nie robiłem testów na żywotność motyli, ale przypuszczam, że pożyje ze dwa tygodnie. W tym czasie samica powinna się wylęgnąć, ale różnie to może być. Bardzo często motyle, pochodzące z hodowli jaj od jednej samicy, nie chcą ze sobą kopulować.
A w ogóle to zbytnio przyśpieszyłeś wylęg. Nawet jeśli samica się wylęgnie, dojdzie do kopulacji, i złoży zapłodnione jaja, to czym chcesz karmić w lutym gąsienice?
Teoretycznie można by wykorzystać stare, zeszłoroczne liście jeżyny, ale nie wróżę takiej hodowli sukcesu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum