Zainteresowanie grupą: Lepidoptera/Coleoptera i inne
Wysłany: 2007-02-04, 16:28 Słowacja
Mam zamiar wybrać się na początku Maja (1-2 tydzień) do Słowacji i chciał bym się dowiedzieć gdzie są najlepsze miejsca pod względem entomofauny, a głównie interesuje mnie Saturnia pyri. W jaki rejon najlepiej się wybrać? I czy Saturniidae lecą na światło?
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-02-20, 11:59
Złowienie pyri na Słowcji to loteria, ale w ogóle to odradzam Ci łowienia motyli. Słowacja ma dosyć restrykcyjne prawo w kwestii ochrony entomofauny, i już samo wyciągnięcie siatki może Cię kosztować sporo, a złowienie motyla to pewny mandat ( a mogą Cię nawet zatrzymać ).
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-02-20, 16:49
Z tą siatką to jest tak. Wystarczy, że Cię zapytają, po co ją masz. I co im odpowiesz? Że chcesz nią sobie pomachać dla zabawy?( bo żadnych owadów łowić tam nie wolno bez specjalnego zezwolenia)
Na Węgrzech, o ile wiem wolno łowić motyle, ale wykaz gatunków chronionych jest znaczny (ok. 35 gatunków - w tym np: I.io, N.antiopa, P.c-album, V.atalanta itd. )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum