Strona Główna Motyle.info - Portal Lepidopterologiczny
Fascynacja - Wiedza - Ochrona

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Chęć kupna
Autor Wiadomość
Edzia 

Zainteresowanie grupą: Motyle nocne
  Wysłany: 2007-03-11, 10:00   Chęć kupna

Nie kryje tego że jestem osoba początkująca i potrzebuję pomocy. Robię prace badawczą o tematyce związanej z motylami nocnymi, a mianowicie o tym jak reagują na różne natężenia światła i barwy. Jest jednak jeden zasadniczy problem jestem za "słaba w uszach" jak to siś mówi aby samej wyhodować takie owady, określonego gatunku. Sporo o tym czytałam ale wiem że prędzej zrobiłabym krzywdę sobie i im niż coś zdziałała... dlatego z tym wiąże się moje pytanie czy ma ktoś do sprzedania osobniki dorosłe. Nie wiąże sie to z tym, że miałaby być już. Termin pasowałby mi nawet około czerwca. Bylebym miała pewność że będą...

Bardzo proszę o pomoc... (gatunek obojenty)
Za wszelką choćby drobna pomoc będę bardzo bardzo wdzięczna:)

Piotr Pawlikiewicz 

Zainteresowanie grupą: wszystkie motyle
Wysłany: 2007-03-11, 11:52   

Za bardzo nie rozumiem? Czyli mamy ci wysłać motyle w paczce, a ty potem je wypuścisz i zobaczysz do której żarówki polecą? To ja ci gwarantuje że nie polecą gdyż zdążą juz sobie otrzepać skrzydła w paczce, no chyba że dostaniesz poczwarki ale nimi tez w niewielkim stopniu trzeba się zająć, odpowiednia wilgotność itp.

Co bym zrobił na twoim miejscu zaczął bym badać dzienne na jakich kwiatach siadają (barwa). Lub wylał syrop na talerzyki o różnych kolorach i również bym patrzył który talerzyk jest preferowany.

Co do nocnych załatwiłbym sobie agregat kilka lamp (ultrafiolet, rtęciowo żarowa, czy zwykła żarówka) i zaświeciłbym w lesie. Najlepiej w trzech oddalonych miejsach, ale w mniej więcej tym samym środowisku i o tym samym czasie. I bym notował ogólną liczebność, może któreś rodziny preferują jakies określone światło itp. Ale na tym też się trzeba znać. Bo inaczej wyjdzie smieć nie praca i psu w d..e można ją włóżyć.

Kwiczala Antoni 
Moderator forum

Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-03-11, 15:38   

Widzisz Edzia, ten Twój temat
Cytat:
Robię prace badawczą o tematyce związanej z motylami nocnymi, a mianowicie o tym jak reagują na różne natężenia światła i barwy
można umieścić na 1-2 stronach, i wtedy wyjdzie coś, o czym Piotr pisze w ostatnim zdaniu swojego postu, a można to rozwinąć na 50-70 stron do poziomu pracy magisterskiej. Ty masz wiek "licealny", i zastanawiam się kto Ci podsunął temat takiej pracy. Nie sądzę, by oczekiwano od Ciebie pracy badawczej. Oczywiście możesz się nastawić na takie badania, ale proponuję Ci przeczytać, co już wiadomo w tej sprawie.
W szczególności polecam książkę prof. Adamczewskiego "Zagadnienia migratyzmu u motyli". Rozdział 8 jest zatytułowany "Elektrotaksja motyli i jej przejawy w środowisku naturalnym", i rozdział 9 "Przejawy elektrotaksji motyli w środowisku sztucznym". Łącznie jakieś 70 stron tekstu o problematyce, która Cię interesuje.

grzegorzb

Zainteresowanie grupą: Noctuidae
Wysłany: 2007-03-12, 07:33   

Edzia napisał/a:
Robię prace badawczą o tematyce związanej z motylami nocnymi,

ta.... mam taką propozycję podaj numer oraz imię i nazwisko nauczyciela który Cię tak wrobił - jesteśbowiem kolejną osobą która - jak widać jest "wkręcana" w robienie pracy o czymś o czym nie ma się bladego pojęcia. Więc albo - temat został ci narzucony - i trzeba Ci pomóc - dzwoniąc do nauczyciela. Albo nie masz żadnych przyrodniczych zainteresowań i równie dobrze możesz pisać pracę o zaćmieniu księżyca czy wpływie zlodowacenia na owłosienie myszek w czwartorzędzie - i zależy Ci tylko na zdobyciu punktów i udziale w olimpiadzie - wtedy coż radź sobie sama.

daniel
Gość
Wysłany: 2007-03-15, 08:20   

hej edzia chętnie ci odsprzedam jakieś okazy z mojej kolekcji :lol:

Odpowiedz do tematu