Bardzo dziękuję za odpowiedzi na oba moje posty. Przyznam, że sam bardzo długo bezskutecznie przeszukiwałem internetowe albumy w celu oznaczenia tych motyli i większość gatunków udało mi się rozpoznać. Tu zamieściłem te, z którymi za nic nie potrafiłem sobie poradzić oraz te, co do których miałem wątpliwości.
Zeszły rok zaowocował u mnie zrobieniem kilkuset zdjęć kilkudziesięciu gatunków owadów, z których wiele zamieściłem na stronie http://www.poznajtatry.pl/ w dziale 'Atlas zwierząt'. Mam nadzieję, że ten rok okaże się jeszcze bardziej owocny, a Was na pewno jeszcze nie raz poproszę o pomoc w identyfikacji 'upolowanych' aparatem motyli.
Pozostaje już tylko jeden okaz do oznaczenia: img_1227. Zdjęcie zostało zrobione w paśmie Gubałówki, dnia 06.07.2007.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-03-23, 18:46
Co do bielinka, to P.bryoniae można spotkać dosyć lokalnie w Tatrach Zachodnich. Samczyka na podstawie wyglądu na zdjęciu raczej nie rozpoznamy. Autor zdjęcia (Jarosław) musiałby nam sprecyzować miejsce jego wykonania.
A co do motyla na zdjęciu img1227 to jest to zapewne Pharmacis carna. Ale Hepialidae nie są moją mocną stroną.
Również zajrzałam na tę stronę - dużo pomyłek nie znalazłam, ale kilka wpadło mi w oko:
- krzyżak łąkowy to tak naprawdę krzyżak ogrodowy A. diadematus.
- powszelatki: ten po prawej to faktycznie jakiś Thymelicus, lineola albo sylvestris (trudno powiedzieć który bez zbliżenia czułków i przy takim oświetleniu, choć mi bardziej pasuje lineola), natomiast okaz po lewej to nie Thymelicus, tylko Ochlodes sylvanus.
- kraśniki: to nie sześcioplamek, tylko - jak na moje oko - Z. lonicerae (niech mnie Adam poprawi, jeśli się mylę).
No to teraz ja się będę tłumaczyć Do bielinka nawet nie zajrzałam, na piórolotkach kompletnie się nie znam (rozpoznaję tylko P. pentadactyla ) - a domniemany drzewoszek... tu faktycznie, przyznaję się do chwilowej kurki na oku
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum