Napisz coś więcej na temat tej pozycji, bo nie słyszałem o tym. Tak naprawdę to interesują mnie niestety chyba tylko motyle. No... może czasem coś jeszcze.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-03-26, 23:10
Znam tą serię, chociaż nie mam żadnego tomu. Podam więc to co wiem. Tom liczy przeciętnie 60-90 stron. Na jednej stronie pokazują na ogół 3-4 gatunki. Do każdego gatunku jest krótki opis, zdjęcia samca, samicy i spodu skrzydeł, oraz ogólna mapa Palearktyki z rozmieszczeniem danego gatunku. Często też są rysunki aparatów genitalnych. Jakość zdjęć dobra. Jest to raczej atlas, a nie klucz do oznaczania.
Istotną wadą wydaje się brak koncepcji wydawniczej. Ukazują się przypadkowe tomy, po kilka, kilkanaście rodzajów z danej rodziny. W ten sposób można je wydawać i 20 lat, a cena kompletu urośnie do astronomicznej wielkości. Jeśli kogoś interesuje konkretny rodzaj - warto taką książkę kupić. Ale jeśli ktoś chciałby zebrać całość, to raczej odradzam. To już lepiej kupić "Butterflies of the Holarctic Region" B.d'Abrery. Komplet 3 tomów kosztuje około 600 euro.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum