Czy motyl przedstawiony na zdjęciu to Brenthis ino? Doszedłem do tego oznaczenia po ogólnym wyglądzie, barwie, kształcie, i siedlisku (mokra łąka nadrzeczna; fakt, że motyl siedzi na rośliny żywicielskiej - wiązówka błotna). Zrobiłem to zdjęcie w tym czasie, kiedy jeszcze nie zorientowałem się, że deseń na spodniej stronie skrzydeł może mieć kluczowe znaczenie w oznaczaniu gatunków, szczególnie dostojek. Czy w ogóle można oznaczać dostojki wyłącznie po wyglądzie wierzchniej strony skrzydeł? Mi się wydaje, że nie, z powodu choćby dużego zróżnicowania indywidualnego. Ale może są jakieś subtelne cechy diagnostyczne, które uszły mojej uwagi?
Piotr
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-04-25, 13:20
Jest to bardzo prawdopodobne, że to właśnie ten gatunek. Pewność można by mieć, wiedząc, jaki jest spód skrzydeł. Szczególnie jednak spodobało mi się w poście Petera zdanie:
Cytat:
Zrobiłem to zdjęcie w tym czasie, kiedy jeszcze nie zorientowałem się, że deseń na spodniej stronie skrzydeł może mieć kluczowe znaczenie w oznaczaniu gatunków
Wielu amatorów fotografii przyrodniczej nie próbuje samodzielnie oznaczyć sfotografowanych obiektów, i nigdy się nie dowie na co zwracać uwagę, by fotografowany okaz szło rozpoznać. A wystarczy czasem zrobić kilka zdjęć, by uchwycić cechy charakterystyczne. Peter próbował, i za to warto go pochwalić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum