Zainteresowanie grupą: wszystkie
Wysłany: 2005-08-19, 20:22 Fruczak gołąbek...
...ostatnio przyleciał na mój balkon.
z początku myślałam,że to koliber ,bo właściwie to nie interesuję się motylami- skłaniam się bardziej w stronę ornitologii.
Lecz tak mnie zafascynowało to stworzenie,więc chciałam się Was zapytać czy też zdarzyło się Wam spotkać to cudo, bo niestety w odpowiednich ksiązkach jest dość skąpo o tym motylu...
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2005-08-30, 21:46
Fruczak gołąbek jest w Polsce dosyć częstym motylem. Lubi odwiedzać balkony, a ściślej mówiąc, obecne tam kwiaty jak pelargonie, surfinie itd. Pewnie masz ukwiecony balkon. Lata w dzień, stąd łatwiej go zauważyć. Gdybyś wyszła na balkon po zmierzchu, pewnie zaobserwowałabyś i inne zawisaki. Żeby się o nim dowiedzieć coś więcej, musisz poszperać po literaturze entomologicznej, np. "Atlas motyli Polski" część II ( autor J.Buszko), lub w internecie. Zobacz na stronę:
http://www.lepidoptera.ba...=168&country=PL
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum