Własnie dlatego sie pyam czy ktoś go widział, poniewaz ostanio bardzo duzo przebywałam na łace(piszę prace o motylach) i nie widziałam zadnego osobnika z tego gatunku. A o ile mi wiadomo to jest on raczej posplity w Polsce.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2005-08-30, 22:24
Latolistek cytrynek (Gonepteryx rhamni) jest faktycznie pospolity, ale to nie oznacza, że lata przez cały rok. Można go najczęściej spotkać wiosną (motyle po przezimowaniu) mniej więcej od marca do maja, czasem do początku czerwca. W tym czasie składa jaja i ginie. Kolejne pokolenie lęgnie się w lipcu. Jego lot zależy od warunków klimatycznych. Na niżu zwykle lata do sierpnia, po czym zaszywa się w ustronne miejsce i rozpoczyna diapauzę zimową. W górach lata do września, bo lęgnie się znacznie później ( często widywałem cytrynki o tej porze w Tatrach). Podejrzewam, że w okolicach Wrocławia mógł już końcem sierpnia rozpocząć zimowanie, i dlatego nie widać go na łąkach.
Oczywiście cytrynki są we Wroclawiu, można je spotkać praktycznie wszędzie - nawet w centrum.
Najłatwiej chyba nad brzegiem Odry - tu zawsze widuję ich całkiem sporo.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2006-07-31, 17:27
Zauważcie jeszcze, że problem Leny wynikł w sierpniu ubiegłego roku, a jej ostatnia wizyta na tym forum była 31 sierpnia ub.roku. Mogła już zapomnieć że ją to interesowało. W tym roku sytuacja może być zresztą inna - tak to z motylami bywa
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum