Wysłany: 2007-05-12, 10:10 Proszę o sprawdzenie poprawności oznaczeń
1. Lithophane consocia. Poprzednio oznaczony jako Lithophane furcifera.
2. Myslę , że to Ectropis crepuscularia. Tylko jest troche za duży ma 40 mm (zdjecie 12 maja).
Poprzednio spotkałem dużo mniejszy okaz 1 kwietnia.
Uprzejmie proszę o sprawdzenie poprawności oznaczenia.
Z góry dziekuję.
Ectropis ok, wielkością się nie przejmuj, bo to zmienny pod tym względem gatunek.
Natomiast co do Litophane - wiem, że to ja ją oznaczałam , ale nie widzę tam L. consocia. Nadal obstaję przy furcifera, ewentualnie L. ornitopus - to podobne gatunki, więc oznaczenie zależy od wielkości motyla (furcifera większy, 42 - 46 mm, ornitopus - 32 - 38 mm).
To może jeszcze uzasadnię, czemu nie consocia - ten gatunek ma o wiele wyraźniejsze przyciemnienie biegnące po kresce wychodzącej z plamki czopkowatej, u L. furcifera i ornitopus to miejsce jest znacznie jaśniejsze, tak jak u okazu ze zdjęcia. Najlepszą cechą identyfikującą furcifera jest czerwonobrunatny odcień plamki nerkowatej, ale ze względu na kolor fotki trudno stwierdzić na pewno obecność tej cechy u Twojego motyla.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum