Jakiś dziwny kolor ma ta samica, zbyt mało brunatna, a przepaska w zewnętrznej części skrzydeł powinna być WZORCOWO pomarańczowa, a nie żółta. Kolory nie są na fotce przekłamane. A może to nie ten gatunek?? Proszę o pomoc
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-05-23, 22:45
Ślady niebieskich plamek na tylnych skrzydłach sugerują, że mogłaby to być samiczka Lycaena virgaureae. Chociaż na ten gatunek jeszcze zbyt wcześnie, a prezentowany motyl jest silnie oblatany. Poza tym takie ściemnienie skrzydeł tylnych cechuje tylko formy górskie. A więc raczej tityrus. Modraszki w większości rozpoznaje się po spodzie skrzydeł. Takie oznaczanie po wyglądzie wierzchu to loteria.
Tak Antoni, u mnie jest max. 122 m n.p.m., więc forma górska raczej odpada.
Już wiem, że MODRASZKI lepiej po spodzie się oznacza, ale co zrobić, jak mi się tylko raz "dał ustrzelić"
Dziękuję za POMOC.
Tak, to najpewniej tityrus. Jaśniejszy, bo mocno zlatany, zaś co do nietypowego koloru przepaski - modraszki potrafią płatać pod tym względem różne figle Sama mam w zbiorze samicę tityrusa, która na jednym skrzydle ma rozjaśnienia i przepaski koloru pomarańczowego, a na drugim - jasnożółtego
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum