Wysłany: 2007-05-28, 18:45 Kupię egzemplarze kilku gatunków motyli polskich.
Kupię egzemplarze motyli (tylko imago) następujących gatunków: Pasyn debrak - Neptis sappho, Rusałka laik - Nymphalis vaualbum (Polygonia l-album), Pawica gruszówka - Saturnia pyri. Egzemplarze tych gatunków muszą być złowione w Polsce - to jest konieczny warunek zakupu. Mile widziana dokumentacja (miejsce i czas połowu). Jeśli motyle należą do większego zbioru, mogę odkupić cały. Stan w jakim się znajdują motyle (uszkodzenia skrzydeł, czułek, odnóży, itp.) nie jest dla mnie najważniejszy!
Robert Rosa
Zainteresowanie grupą: Lepidoptera
Wysłany: 2007-05-28, 22:00
tylko tyle ... mało wymagający temat ... sorki stary, ale nie ten kraj i nie to forum...
pozdro
pasyn debrak i pawica to raczej Polska przedwojenna
Rozumiem poniekąd awersję do handlu okazami, ale jak się to mówi był, jest i będzie. trzeba też rozrózniać sytuacje - człowiek nie namawia nikogo do łapania mu chronionych aktualnie motyli z Polski, tylko poszukuje konkretnych okazów z PL, nazwijmy je "dowodowych". A skąd ktoś ma wziąść wymienione okazy, jeśli od lat nie spotykano ich w PL? Handel takimi okazami w żaden sposób nie szkodzi przyrodzie, a na pewno są dość cenne. Gdyby ktoś potrzebował je w ilościach masowych te gatunki, to spokojnie można je łatwiej dostać w rejonach masowego występowania.
To taka moja refleksja, nie znam bliżej aktualnych problemów handlu owadami ani jego skali. A często lepiej, jeśli czyjaś stara kolekcja zostanie sprzedana niż ma zniszczeć. Zaznaczam, że sam zasadniczo motyli nie kolekcjonuję (zasadniczo - bo mam 2 gabloty motyli łapanych we "wczesnej młodości" i to mi wystarcza, pewnie nadal skusił bym się na jakiegoś ciekawego "aberranta").
Zainteresowanie grupą: Motyle
Wysłany: 2008-03-15, 18:25 Re: Kupię egzemplarze kilku gatunków motyli polskich.
Antoni.Ch napisał/a:
Kupię egzemplarze motyli (tylko imago) następujących gatunków: Pasyn debrak - Neptis sappho, Rusałka laik - Nymphalis vaualbum (Polygonia l-album), Pawica gruszówka - Saturnia pyri. Egzemplarze tych gatunków muszą być złowione w Polsce - to jest konieczny warunek zakupu. Mile widziana dokumentacja (miejsce i czas połowu). Jeśli motyle należą do większego zbioru, mogę odkupić cały. Stan w jakim się znajdują motyle (uszkodzenia skrzydeł, czułek, odnóży, itp.) nie jest dla mnie najważniejszy!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum