Strona Główna Motyle.info - Portal Lepidopterologiczny
Fascynacja - Wiedza - Ochrona

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Kupię egzemplarze kilku gatunków motyli polskich.
Autor Wiadomość
Antoni.Ch 

Zainteresowanie grupą: Nymphalidae, Papilionidae
Wysłany: 2007-05-28, 18:45   Kupię egzemplarze kilku gatunków motyli polskich.

Kupię egzemplarze motyli (tylko imago) następujących gatunków: Pasyn debrak - Neptis sappho, Rusałka laik - Nymphalis vaualbum (Polygonia l-album), Pawica gruszówka - Saturnia pyri. Egzemplarze tych gatunków muszą być złowione w Polsce - to jest konieczny warunek zakupu. Mile widziana dokumentacja (miejsce i czas połowu). Jeśli motyle należą do większego zbioru, mogę odkupić cały. Stan w jakim się znajdują motyle (uszkodzenia skrzydeł, czułek, odnóży, itp.) nie jest dla mnie najważniejszy!

Robert Rosa 

Zainteresowanie grupą: Lepidoptera
Wysłany: 2007-05-28, 22:00   

:mrgreen: tylko tyle :shock: ... mało wymagający temat :lol: ... sorki stary, ale nie ten kraj i nie to forum...
pozdro

grzegorzb

Zainteresowanie grupą: Noctuidae
Wysłany: 2007-05-29, 08:47   

Antoni.Ch napisał/a:
Egzemplarze tych gatunków muszą być złowione w Polsce

Ale nie napisałeś w jakich granicach Polski. po II wojnie światowej, przed, czy w granicach Polski przedrozbiorowej np od morza do morza :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

PawełB
fotoentuzjasta :-)

Zainteresowanie grupą: Rhopalocera
Wysłany: 2007-05-29, 09:54   

pasyn debrak i pawica to raczej Polska przedwojenna :-)

Rozumiem poniekąd awersję do handlu okazami, ale jak się to mówi był, jest i będzie. trzeba też rozrózniać sytuacje - człowiek nie namawia nikogo do łapania mu chronionych aktualnie motyli z Polski, tylko poszukuje konkretnych okazów z PL, nazwijmy je "dowodowych". A skąd ktoś ma wziąść wymienione okazy, jeśli od lat nie spotykano ich w PL? Handel takimi okazami w żaden sposób nie szkodzi przyrodzie, a na pewno są dość cenne. Gdyby ktoś potrzebował je w ilościach masowych te gatunki, to spokojnie można je łatwiej dostać w rejonach masowego występowania.

To taka moja refleksja, nie znam bliżej aktualnych problemów handlu owadami ani jego skali. A często lepiej, jeśli czyjaś stara kolekcja zostanie sprzedana niż ma zniszczeć. Zaznaczam, że sam zasadniczo motyli nie kolekcjonuję (zasadniczo - bo mam 2 gabloty motyli łapanych we "wczesnej młodości" i to mi wystarcza, pewnie nadal skusił bym się na jakiegoś ciekawego "aberranta").

tokins 

Zainteresowanie grupą: Motyle
Wysłany: 2008-03-15, 18:25   Re: Kupię egzemplarze kilku gatunków motyli polskich.

Antoni.Ch napisał/a:
Kupię egzemplarze motyli (tylko imago) następujących gatunków: Pasyn debrak - Neptis sappho, Rusałka laik - Nymphalis vaualbum (Polygonia l-album), Pawica gruszówka - Saturnia pyri. Egzemplarze tych gatunków muszą być złowione w Polsce - to jest konieczny warunek zakupu. Mile widziana dokumentacja (miejsce i czas połowu). Jeśli motyle należą do większego zbioru, mogę odkupić cały. Stan w jakim się znajdują motyle (uszkodzenia skrzydeł, czułek, odnóży, itp.) nie jest dla mnie najważniejszy!

Od min 30 lat nie spotykane.....

Odpowiedz do tematu