Strona Główna Motyle.info - Portal Lepidopterologiczny
Fascynacja - Wiedza - Ochrona

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Rozmieszczenie motyli dziennych w Polsce
Autor Wiadomość
sobczyk 
www.koniczynka.org

Zainteresowanie grupą: Rhopalocera
Wysłany: 2005-09-23, 14:27   Rozmieszczenie motyli dziennych w Polsce

"Atlas maps of butterflies invariably fail to distinguish the status of records, that is, whether they are observations of breeding populations or vagrant individuals. Yet, for conservation purposes, it is clearly important to know whether records relate to breeding populations in suitable habitats or not"

jako osoba calkowicie poczatkujaca nie mam pojecia, czy powyzszy fragment dotyczy takze Polski, tj. czy przy opracowywaniu atlasu (poprzedniego i tego nowego) była brana poprawka na to?

nie wiem jakie byly kryteria przy uznawaniu/nieuznawaniu kart obserwacji przesylanych przez amatorow, ani czy na podstawie zawartych w nich informacji bylo w ogole zawsze mozliwe odnalezienie takich, ktore by dawaly jednoznaczna odpowiedz.

z gory dziekuje za odpowiedz, chcialbym to w miare szybko wiedziec :)

Sławek Kuczkowski 
Administrator

Zainteresowanie grupą: Geometridae
Wysłany: 2005-09-30, 18:42   

Witaj,
z tego co wiem, to raczej brane są pod uwagę wszystkie wpisy w kartach obserwacji, tym bardziej, że w kartach tych nie było opcji rozróżniającej takie dwa typy obserwacji. Generalnie, nad wszystkim czuwa koordynator i to on jest odpowiedzialny za dane w opublikowanych atlasach, stąd jest on również osobą analizującą dane pod kątem poprawności. Jeśli zdarzy się wpis dotyczący rzadkiego gatunku w nowej lokalizacji to zazwyczaj podejmowane są działania mające na celu ustalenie, czy w rzeczywiście gatunek tam występuje i czy był to tylko jakiś "zalatujący" okaz, czy też faktycznie istnieje tam rozmnażająca się populacja. Niestety, z racji faktu iż większość programów badawczych oparta jest o sieć obserwatorów-amatorów, to z technicznego punktu widzenia byłoby trudne ustalanie na każdym ze stanowisk, czy zaobserwowane okazy każdego z gatunków to część faktycznie rozmnażającej się populacji, stąd raczej większość obserwacji bierze się pod uwagę publikując atlasy.
Mam nadzięję, że nieco rozjaśniłem sytuację :-)
A swoją drogą, to skąd pochodzi Twój cytat?

sobczyk 
www.koniczynka.org

Zainteresowanie grupą: Rhopalocera
Wysłany: 2005-10-02, 20:29   odpowiedź

jest taki facet który nazywa się Dennis i podczas pisania swojej pracy mgr ciągle się napotykam, jak się czepia wszystkich atlasów :) a jako początkujący nieraz nie wiem jak się to ma do polskiego programu

te artykułu to:

Dennis, R. L. H., Sparks, T. H., Hardy, P.B., 1999. Bias in butterfly distribution maps: the effects of sampling effort. Journal of Insect Conservation, 3: 33 – 42

Dennis, R., L., H., Thomas, C., D., 2000. Bias in butterfly distribution maps: the influence of hot spots and recorder’s home range. Journal of Insect Conservation, 4: 73–77

Biodiversity and Conservation 10: 483–494, 2001.
Progressive bias in species status is symptomatic of fine-grained mapping units subject to repeated sampling ROGER L.H. DENNIS

zdaje się że zdanie jest z ostatniego

Odpowiedz do tematu