Zainteresowanie grupą: motyle dzienne
Wysłany: 2007-06-09, 21:39 Dziwne "kuleczki" na gąsiennicach ;)
Interesuję się fotografią makro i co jasne od czasu do czasu fotografuje motyle, gąsienice, itd. Ostatnio złapałem pewną liszkę, których dość sporo teraz w trawach znaleźć można. Gdy oglądałem zdjęcia na monitorze zauważyłem zaraz za głową gąsienicy żółtą kulkę. Znajomi donoszą mi że i oni spotykali się z takimi przypadkami. Ale znajduję także liszki tego samego gatunku bez tych kuleczek. Nie jestem specjalistą od motyli, chciałem więc zapytać co to może być ? To złożone jajo jakiegoś pasożyta ? A może wydzielina mająca odstraszyć intruza ?
Przykład można zobaczyć na poniższej fotce. Z góry dzięki za odpowiedź
Zacznijmy od tego, ze na focie jest larwa błonkówki, rośliniarki, a nie gąsienica A co do meritum - stawiałabym na jajo jakiegoś pasożytniczego owada (ewentualnie jakiś niezidentyfikowany obiekt pochodzenia roślinnego).
Zainteresowanie grupą: motyle dzienne
Wysłany: 2007-06-10, 08:45
Hmmm, a ja byłem przekonany że to liszka Dzięki za doinformowanie. Ja się głownie w chrząszczach specjalizuję, a motyle i inne stwory latające to dla mnie trochę odległa bajka.
Też myślę że to właśnie jakieś pasożytnicze jajo. Roztocze raczej nie, bo na innych zdjęciach i większych powiększeniach widać, że jest "to" idealnie gładkie na całej powierzchni. Bez nóżek, rączek, oczek itd.. A co do roślinnego pochodzenia... Trudno uwierzyć, aby kilka larw złapało podobnego pasażera w identycznym miejscu...
larwa błonkówki, rośliniarki też jest nazywana gąsienicą
Jeśli potraktujemy termin "gąsienica" jako typ budowy larwy, to rzeczywiście można tak określić larwy niektórych błonkówek. Jednak u motyli wszystkie gąsienice są typu gąsienica , stąd pewnie zwyczajowe stosowanie tego terminu tylko do Lepidoptera.
Frendzlik napisał/a:
A co do roślinnego pochodzenia... Trudno uwierzyć, aby kilka larw złapało podobnego pasażera w identycznym miejscu...
No tak, to przemawiałoby za teorią o jaju pasożyta.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum