Wysłany: 2007-06-20, 14:32 piękna sówka i modraszek
Sówka jest piękna. Od 2 dni bezskutecznie próbuję ustalić jej nazwę. Niestety bez skutku (wg wilkości, noctuidae, VI).
W poprzednim poście ustalono że ta mała sóweczka nto chyba przbarwiona diarsia.
Prawie codziennie na łąkach spotykam ją na kwiatach. Sam nie wiem co to za sówka. Posyłam 2 dodatkowe zdjęcia. Może uda się coś ustalić.
Bardzo dziękuję za poprzednie odpowiedzi.
Liczę na Waszą cierpliwość.
pozdrawiam
JZ
Robert Rosa
Zainteresowanie grupą: Lepidoptera
Wysłany: 2007-06-20, 14:53
no i nie utalisz nazwy tej sówki ... bo to falica Tethea ocularis...
BTW ten argiolus bardziej mi pasuje na M.nausithous ale zdjęcie bardzo ciemne i mógłby być jeszcze semiargus... mimo wszycho stawiam na samicę tego pierwszego...
Na samicę naustihousa trochę za wcześnie (o ile to zdjęcie świeże). Poza tym to niezwykle rzadki widok, aby nausithous siedział sobie na trawie a nie krwiściągu. To mianiak krwiściąga. Stawiam na samicę semiargusa, tym bardziej, że to idealny termin, bo u mnie też teraz latają i są już dość zlatane, jak ten na zdjęciu.
Wysłany: 2007-06-20, 15:16 Re: piękna sówka i modraszek
jurek23 napisał/a:
Sam nie wiem co to za sówka. Posyłam 2 dodatkowe zdjęcia. Może uda się coś ustalić.
No i wszystko się wyjaśniło dzięki nowemu zdjęciu - temu nr 2. Żadna Diarsia, tylko Lasionycta imbecilla (BTW, jednak miałam dobre skojarzenia na samym początku, zwiódł mnie tylko ten ciemny brąz - te osobniki są tak ubarwione w rzeczywistości czy to kwestia zmiany kolorów na focie?)
Modraszek też mi pasuje na nausithousa - semiargus ma troszkę inny przebieg plamek na tylnym skrzydle, no i ma dodatkową plamkę u nasady, której brak u osobnika z fotki.
dodaję 2 zdjęcia. Mam nadzieję, że będą lepsze.
Ten modraszek do pary-siedział przez chwilę z tym 1-szym.
Kolory lasionycta są takie w naturze od janych do brązowych.
JZ
nie wiem, czy zwróciliście kiedyś uwagę na ciekawą rzecz, a mianowicie to, ze nausithous w odróżnieniu do wiekszości modrachów nie rozkłada skrzydeł w czasie spoczynku lub robi to bardzo niesmiało
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum