Wysłany: 2005-11-14, 18:57 Morphodidius - czym się wyróżnia?
Heja! Jestem tu nowa i tak się głowie czym grupa motyli Morphodidius różni się od innych? Jeśli ktoś zna odpowiedź na to pytanie lub zna stronę z odpowiedzią, niech piszę tutaj i na adres dagusia110@poczta.onet.pl . Byłabym bardzo wdzięczna. Mogę się odwdzięczyć i zrobić avatara albo dać wpis na bloga. Piszcie! Z góry wielgachne dzięx ![/i]
Morpho didius (pisane osobno - bo to nazwa gatunku a nie grupa), to gatunek mot. dziennych zamieszkujących Peru i Boliwię.
Generalnie jakoś specjalnie się nie wyróżnia. Należy do rodzaju Morpho - czyli wszystkie należące tu motyle, posiada niebieskawe zabarwienie skrzydeł, które powstaje na skutek rozproszenia światła na mikrowarstwach w łuskach motyla - tzw. barwy strukturalne. Więcej na ten temat na mojej stronie:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum