Wysłany: 2007-07-01, 12:55 jakie to gatunki? trzy nowe do oznaczenia....:)
Witam, zaczynam dopiero interesować się motylami, chciałabym się dowiedzieć czy dobrze oznaczyłam sfotografowane okazy, mam w zbiorach tez takie, których w ogóle nie mogę rozszyfrować, więc prosze o pomoc w oznaczeniu
1.??
2.Przestrojnik trawnik ??
3.Maniola jurtina ???
4.Adela reaumurella ????
5.???
6.????
7.??
8.pewnie jakiś bielinek??
9.karłątek leśny a może ryska ?
10.ryska ? albo leśny albo jeszcze jakiś inny ??
11.??
z góry dziękuję za pomoc
Ostatnio zmieniony przez eria 2007-07-05, 12:45, w całości zmieniany 2 razy
Ronnie
Zainteresowanie grupą: Rhopalocera
Wysłany: 2007-07-01, 13:20
Powiem tylko, że co do motyla 2 i 3 nie mylisz się. Pierwszy motyl to chyba Pieris brassicae
Resztę zostawię innym
Nr 8 nie da się oznaczyć ze zdjęcia. Często nawet posiadając okaz trudno to zrobić. Jedynym pewnym sposobem jest sporządzenie preparatu narządów genitalnych.
W ostatnich latach L. sinapis spotyka się bardzo rzadko więc prawie na pewno jest to L. reali. Jednak bez posiadania pewności dane i zdjęcie są bezwartościowe.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-07-01, 21:51
Z tą niedźwiedziówką (foto 11) sprawa nie jest prosta. Wydaje mi się, że skrzydło przednie nie jest zbyt ciemne, z wyraźnym rozjaśnieniem przy wierchołku i przy brzegu zewnetrznym. więc chyba nie lurideola. Może Eilema sororcula? Ale jeśli to ściemnienie skrzydła to przebijający ślad po skrzydle tylnym to może Eilema lutarella?
czyli drugi karłątek to jednak ryska?
dzięki za pomoc jak znowu jakiś trudny do zidentyfikowania obiekt sfotografuję to wkleję do tego wątku
hmm a co powiecie na nr 7 ?????????? taka maleńka ćma...........
[ Dodano: 2007-07-05, 12:15 ]
znowu dziś sfotografowałam karłątki,ale jakie pomożecie? One pięknie pozują, są mało płochliwe, a jak już uciekną to najwyżej metr dalej gdzie możne kontynuować fotografowanie
prosiłabym też o oznaczenie tego - może czerwończyk dukacik? w każdym bądź razie miał INTENSYWNIE pomarańczowy wierzch skrzydeł i chyba czarne brzegi. Niesamowicie to wyglądało, ale udało mi się tylko tak sfotografować
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum