Strona Główna Motyle.info - Portal Lepidopterologiczny
Fascynacja - Wiedza - Ochrona

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Czy Szanowi Panstwo pomogą? :) Tłumaczenie...
Autor Wiadomość
Gość

Wysłany: 2005-12-05, 22:54   Czy Szanowi Panstwo pomogą? :) Tłumaczenie...

Witam!
Jestem tłumaczką i postanowiłam zwrócić się do fachowców o pomoc w sprawie, z którą nie mogę dać sobie rady.

Nigdzie nie mogę znaleźć polskiej nazwy nocnego motyla, którego angielska nazwa, to "Pandora sphinx moth", a łacińska "Eumorpha pandora". Jeżeli ktoś z Państwa może mi w tym pomóc, będę niezwykle wdzięczna. :mrgreen:

Pozdrawiam serdecznie i dziękuję!
dagobah68

Catocala
Moderator forum

Zainteresowanie grupą: Noctuidae
Wysłany: 2005-12-06, 02:47   

E. pandora to zawisak amerykański - a motyle niekrajowe, które posiadają polską nazwę, można policzyć na palcach (i są to w dodatku gatunki popularne, np. z racji swoich obyczajów - dobrym przykładem na to jest monarch). Zatem szczerze wątpię, czy ten zawisak - w Polsce znany raczej tylko entomologom - taką nazwę posiada. Eumorpha pandora to Eumorpha pandora - i tyle (poza tym należy pamiętać, że wyłącznie łacińska nazwa ma wartość naukową, tylko ona tak naprawdę identyfikuje owada).

Gość

Wysłany: 2005-12-08, 00:31   

Bardzo dziękuję!
Niestety trudno mi będzie posłużyć się nazwą łacińska, bo akurat stylistycznie to ni w ząb nie pasuje. Mam natomiast wrażenie, że autor dzieła chyba coś pomylił (a może nie), bo dalej z treści wynika, że ów "sphinx butterfly" ma trupią główkę na tułowiu. Jak nazywa się taki motyl z trupią główką? I czy to motyl, czy ćma?

Dziękuję pięknie :)),

dagobah68

Catocala
Moderator forum

Wysłany: 2005-12-08, 01:33   

dagobah68 napisał/a:
Niestety trudno mi będzie posłużyć się nazwą łacińska, bo akurat stylistycznie to ni w ząb nie pasuje.

No to trudno. A nie można użyć sformułowania np. "zawisak z gatunku Eumorpha pandora"?

Cytat:
Mam natomiast wrażenie, że autor dzieła chyba coś pomylił (a może nie), bo dalej z treści wynika, że ów "sphinx butterfly" ma trupią główkę na tułowiu. Jak nazywa się taki motyl z trupią główką? I czy to motyl, czy ćma?

Tak, zdecydowanie ów autor coś poplątał (jeśli oczywiście cały czas mówi o jednym gatunku). Trupią główkę na odwłoku posiadają gatunki z rodzaju Acherontia - np. nasza europejska Acherontia atropos (zwana w Polsce właśnie zmierzchnicą trupią główką). Natomiast u E. pandora nawet przy wielkiej ilości dobrej woli trudno się tej główki czy czaszki dopatrzeć :wink: Dla porównania - oto fotki:

E.pandora:
http://www.forestryimages...512/1430182.jpg

A. atropos
http://www2.ac-lyon.fr/en...x_tete_mort.jpg

Jedyne, co łączy te gatunki to fakt, że obydwa należą do rodziny zawisaków (Sphingidae). A co do tego, czy to motyle czy ćmy - ćmy to też motyle; rzecz w tym, iż potocznie przyjęło się nazywać ćmami pewną grupę gatunków, zazwyczaj (choć nie zawsze) aktywnych nocą. Dlatego zazwyczaj "motyl" kojarzy się z kolorowym, dziennym owadem, a "ćma" - z szarym i latającym nocą. Ale tak naprawdę to ten sam rząd owadów - Lepidoptera.

Kwiczala Antoni 
Moderator forum

Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2005-12-10, 14:25   

A ja mam do "dagobah68" kompromisową propozycję. Nazwa "pandora" kojarzy się polskim miłośnikom owadów z rusałką pandorą (Argynnis pandora). W literaturze omawiającej zawisaki funkcjonują dwie nazwy wspomnianego zawisaka:
Eumorpha pandora i Eumorpha pandorus.
Może by, wzorem nazewnictwa angielskiego nazwać tego motyla zawisak pandorus ?

Sławek Kuczkowski 
Administrator

Zainteresowanie grupą: Geometridae
Wysłany: 2005-12-18, 16:39   

Catocala napisał/a:
Trupią główkę na odwłoku posiadają gatunki z rodzaju Acherontia - np. nasza europejska Acherontia atropos (zwana w Polsce właśnie zmierzchnicą trupią główką). Natomiast u E. pandora nawet przy wielkiej ilości dobrej woli trudno się tej główki czy czaszki dopatrzeć :wink:

Mała poprawka: rysunek "trupiej czaszki" jest oczywiście na tułowiu a nie odwłoku.

Jest jeszcze jeden ciekawy gatunek posiadający ową czaszkę: Acherontia styx - jest to ten sam gatunek, który "występował" w filmie "Milczenie owiec" 8)

Catocala
Moderator forum

Wysłany: 2005-12-19, 16:18   

Sławek K. napisał/a:
Mała poprawka: rysunek "trupiej czaszki" jest oczywiście na tułowiu a nie odwłoku.

Ofkors, moje przejęzyczenie 8)

Odpowiedz do tematu