W piątek (28.06) widziałem masowy pojaw oblaczków przy szosie z puław do kazimierza, właściwie były wszedzie, na łąkach, lesnych drogach. I to mnie trochę zastanawia, bo wydawało mi się, że to motyl ciepłolubny, wręcz lubiący xerotermy. A tam siedziały na cienistych drózkach leśnych gdzie jeszcze płynęły strumyczki, bez szansy na słoneczko.
Czy to typowe siedlisko? I jak się hodują, bo samica momentalnie złożyła jajeczka .
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-07-02, 17:32
Informacja dla Pawła:
Hodowla tego gatunku jest łatwa. Ja gąsienice żywiłem mniszkiem. Istotna uwaga: jeśli gąsienice zostawi się w mieszkaniu, to nie zimują, ale przepoczwarczają się, dając nietypowe drugie pokolenie. Mnie motyle wylęgały się w listopadzie, choć okazy tego drugiego pokolenia były wyraźnie mniejsze.
wystarczy zatrzymać się na trasie puławy-kazimierz i póść w stronę pasma wzgórz leżącego po lewo - pomiędzy zabudowaniami i wioskami trafiają się "dzikie" łączki lub drogi i ścieżki w wąwozach.
[ Dodano: 2007-07-12, 15:54 ]
wylęgły się fajne włochate gąsienniczki oblaczka, ale nie chcą jesć mniszka, ani podkładanych świeżych listków do słoika, ani z roślinki posadzonej w pojemniku. próbuję jeszcze z babką wąskolistna.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum